Uticajno muslimansko telo u SAD planira otvaranje prvog akreditovanog islamskog koledža u nadi da će takav jedan univerzitet proizvesti „generacije islamskih naučnika“. Menadžment instituta Zajtuna, posvećen klasičnim muslimanskim naučnicima, prošle nedelje je predložio osnivanje Zajtuna univerziteta u jesen 2010. Konačna odluka o ovom projektu biće doneta krajem meseca.


Koledž bi bio otvoren za muškarce, žene, muslimane i nemuslimane, i bio bi na nivou uporedivim sa najboljim religioznim visoko obrazovnim isntitucijama u SAD, navodi se u saopštenju. Inicijativu opisanu kao „muslimanski Džordžtaun“, podržali su izuzetno poštovani muslimanski naučnici i sveštenici širom sveta. Smatra se da u SAD živi oko sedam miliona muslimana, a u prošlonedeljnom govoru Obame u Kairu, američki lider Barak Obama ukazao je da je islam „uvek bio deo američke priče“. „Oni su bili deo borbe u našim ratovima, služili su u vladi, ustajali za odbranu civilnih prava, otpočinjali biznis u našoj zemlji, školovali se na našim univerzitetima, trenirali u našim sportskim arenama, oni su među dobitnicima Nobelove nagrade, graditelji su najviših građevina i nosioci olimpijskog plamena“, deo je Obaminog govora održanog

Imam Zaid Šakir, naučnik sa instituta Zajtuna izjavio je: „Muslimanska zajednica na severu Amerike je proširena, i nemamo nikakav koledž gde bismo proizveli generacije naših naučnika. Nemuslimani će biti slobodni da studiraju na našem univerzitetu. Naš cilj je da u studentskom telu odnos između muškaraca i žena bude 50-50. Razgovaramo o periodu generacije američkih – muslimanskih sveštenika“.

Šakir, afričko-američki veteran vazduhoplovnih snaga koji se preobratio u islam tokom 1970-ih, studirao je u Siriji i Maroku. On izražava nadu da će sticanje akreditacije za otvaranje jednog ovakvog univerziteta biti lokalna alternativa za one koji razmišljaju o studiranju izvan SAD. Navodi se i da će islamske studije biti rivalske onima koje se nude na mestima poput Jejla i Stenforda.

Planirano je da prvobitno bude upisano 30 studenata, a da se njihov broj svake godine povećava za oko 50 studenata. Predviđa se da bi za ovakav jedan projekat po godini bio neophodan budžet od oko tri miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari