Islamska država je prikazala snimak spaljivanja jordanskog pilota na ogromnim video-bimovima pred masom ljudi, u kojoj je bilo i dece, prenele su agencije. U sredu se pojavio video-snimak na kojem je prikazano kako masa kliče tokom emitovanja brutalnog ubistva na ogromnim ekranima na otvorenom uveče u Raki, defakto prestonici IS-a.

„Kada bi bio ovde, spalio bih ga sopstvenom rukom. Želim da hvatam pilote i spaljujem ih“, kaže jedno dete, preneo je britanski Telegraf.

Ubistvo pilota poručnika Muata al Kaseasbeha izazvalo je u sredu ogorčenje i bes širom Bliskog istoka, a njegova brutalnost je šokirala ceo region, kojem nasilje inače nije strano. Politički i verski lideri osudili su ubistvo i pozvali na prolivanje krvi. Kaseasbeh se avionom F-16 srušio u decembru u Siriji tokom napada koalicije predvođene SAD na uporišta ekstremističke grupe.

Smrtna kazna se izriče širom pretežno muslimanskog Bliskog istoka za krivična dela poput ubistva i krijumčarenja droge. Pogubljenja se uglavnom izvršavaju vešanjem, a odsecanje glave je rutinska metoda u Saudijskoj Arabiji. U Iranu i Pakistanu se preljubnici kamenuju do smrti, mada se ovaj način izvršenja smrtne kazne retko primenjuje.

Međutim, za smrtnu kaznu spaljivanjem niko nije čuo na Bliskom istoku, a istaknuti saudijski sveštenik šeik Salman al Udah napisao je u sredu da ovu metodu islam zabranjuje jer, kako je objasnio, prorok Muhamed je rekao da samo Bog ima pravo da kazni vatrom u životu posle smrti, prenosi Telegraf.

Jusef al Karadavi, istaknuti sveštenik u Kataru poštovan među pripadnicima Muslimanske braće i drugim islamistima, u sredu je izdao saopštenje u kojem je naveo isečke iz Kurana i učenja proroka Muhameda gde on kaže muslimanima da se ne ponašaju okrutno prema ratnim zarobljenicima.

Ijad Madani, lider Organizacije islamske saradnje, takođe je osudio ubistvo. Tužno je gledati „duboko nezadovoljstvo“ u pojedinim delovima Bliskog istoka, kao i „intelektualno propadanje, političku fragmentaciju i zloupotrebu islama, velike religije milosti“, navodi se u njegovom saopštenju.

Slične osude izrazile su države-saveznice SAD u Persijskom zalivu. Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan osudio je ubistvo i ponovo potvrdio posvećenost svog naroda borbi protiv terorizma i ekstremizma. „Ovaj gnusni i bestidni čin predstavlja brutalnu eskalaciju terorističke grupe čiji su zli ciljevi postali očigledni“, rekao je Al Nahjan.

UAE su među najistaknutijim učesnicima koalicije koju predvode SAD u borbi protiv IS-a. Pogubljenje jordanskog pilota osudio je i Bahrein, u kojem je stacionirana američka peta flota, nazvavši ga „podlim“, kao i kuvajtski emir šeik Sabah al Ahmad al Sabah.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da je ubistvo pilota „zverski“ čin. „U našoj religiji tako nešto ne postoji i to nema veze sa islamom“, rekao je Erdogan. Iran, koji pomaže i Irak i Siriju u borbi protiv IS-a, smatra da je ovo pogubljenje „nehuman“ čin koji krši kodekse islama, navodi portparolka Ministarstva spoljnih poslova u Teheranu Marzijeha Afkama.

Utopija džihadistkinja

Aman – Pripadnice IS u Iraku i Siriji objavile su dokument na arapskom s ciljem da privuku žene iz Saudijske Arabije i Persijskog zaliva u svoje redove, prenosi Bi-Bi-Si. „Smatra se legitimnim da devojčica od devet godina stupi u brak. Većina siromašnih devojaka udaće se do 16. ili 17. godine“, navodi se u dokumentu i dodaje da ona od tog trenutka treba da se sklanja od pogleda i podržava kalifat iza zatvorenih vrata. Kako se naglašava, butici i saloni lepote su delo Iblisa, đavola. Najvažnija poruka jeste da žene u Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama Persijskog zaliva treba da beže od svojih tamošnjih „života punih nepravde“ i da migriraju u utopiju kakva je IS, navodi Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari