Mustafa: Nacionalni savet Albanaca priprema katalog o tome kako se albanska imena pišu na srpskom

Ostavite komentar


  1. Apsolutno podržavam! Tim katalogom da se služe i novinari srpskih medija a ne da samo njima znanim transkripcija utrkuju ko će pogrešno a po njima pravo napisati i izgovoriti nečije ime i prezime.
    I dan danas nismo rešili kako će se zvati ambasador SAD u Srbiji dal’ Skot ili Skat i ako sam ambasador odlično govori srpski i piše čiliricom.
    Lično mislim i da u tom katalogu treba upisati imena naroda (onako kako su Vuk Karađić i albanski lingvisti propisali) i mesta i toponima onako kako su se nazivali pre 1999.god. i koje ni Otomani nisu menjali.

  2. Na srpski ? Pa, valjda su imena i prezimena zasticena u originalu. Ako doneses svoj licni dokument onda svako zavodjenje tog imena mora da bude isto kao i u licnoj karti ili pasosu. Nema tu prevodjenja. Ne moze Thomas da bude Tomas. Ili, Myria da bude Mirijam. Kakve su to gluposti ?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.