Nakon što je postignut dogovor između koalicije „Evropska Crna Gora“, koju predvodi DPS Mila Đukanovića i manjinskih partija da zajednički formiraju novu crnogorsku Vladu, u utorak je održana konstitutivna sjednica crnogorskog parlamenta. Prethodno je koalicija Evropska Crna Gora prihvatila platformu manjinskih partija Bošnjačke stranke sa tri i Hrvatske građanske inicjative i Force sa po jednim osvojenim mandatom, kojom se traži da se u narednom periodu kroz buduće institucije vlasti radi na manjinskim pitanjima.


Neki od osnovnih zahtjeva manjina su srazmjerna zastupljenost u državnim organima, slobodna upotreba nacionalnih simbola, zaštita nacionalnih kultura i identiteta kroz jačanje manjinskih institucija, ubrzanje evroatlantskih integracija, stvaranje uslova za unapređenje socijalnog i ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori, posebno na područjima gdje žive pripadnici manjiskih naroda, unapređenje sistema obrazovanja na jezicima manjinskih naroda na svim nivoima. Shodno platformi, Bošnjačkoj stranci je pripalo i mjesto potpredsjednika Skupštine i tu funkciju u naredne četiri godine obavljaće funkcioner BS Suljo Mustafić. Nakon što bude poznat mandatar nove vlade, Bošnjačkoj stranci će, najvjerovatnije, pripasti jedno ministarsko mjesto, Forci mjesto ministra manjina, a Hrvatskoj građanskoj inicijativi ministra bez portfelja.

– Smatramo da je veoma važno da manjine bude integrisane u državnim institucijama, a takođe je važno da sa aspekta naših pozicija i veza sa okruženjem i zemljama zapada gdje je naša velika dijaspora, doprinesemo razvojnim projektima Crne Gore i njenoj demokratizaciji. Vjerujemo da ćemo na bazi uzajamnog povjerenja definisati i učešće u izvršnoj vlast. Smatramo da sve institicije u kojima se nađu predstavnici manjina treba prvenstveno da rade za dobrobit države a onda i za afirmaciju manjinske politike. Velika je čast biti izabran u predsjedništvo zakonodavne vlasti, kao što je čast biti delegiran u ime BS, kao jedne manjinske partije. Mislimo da je to važno i za ovu zakonodavnu vlast ali i za afirmaciju manjina, kazao je novi potpredsjednik crnogorskog parlamenta Suljo Mustafić.

Osim Mustafića, za potpredsjednike Skupštine izabrani su još i Branko Radulović iz Demokratskog fronta i potpredsjednik DPS-a Željko Šturanović. Za predsjednika Skupštine ponovo je izabran poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić. Da li će predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović biti i osoba koja će formirati novu Vladu, o čemu se spekuliše ovih dana, ostaje da se vidi.

– Mandatar će biti osoba sa najviše povjerenja, koja će moći da formira Vladu i odgovori očekivanjima biračke i ukupne političke crnogorske javnosti. Na tome ćemo raditi odgovorno i dinamično, krajem ove ili početkom sljedeće sedmice, kazao je predsjednik DPS-a Milo Đukanović. On je naglasio da će se nakon formiranja Vlade stvoriti pretpostavke da se vladajuća koalicija posveti onome što su bila ključna obećanja u predizbornoj kampanji, a to je unaprijeđenje životnog standarda svih ljudi u Crnoj Gori. Đukanović je, takođe, kazao da tekstom sporazuma nije precizirano koja će mjesta u Vladi imati predstavnici manjinskih partija, ali da su precizirana prava koja će manjnske stranke imati u Vladi, te da će se oko konkretnih rasporeda dogovarati sa mandatarom.

– Manjinske partije će se truditi da daju doprinos demokratizaciji Crne Gore i pokušati da daju doprinos u Vladi, tamo gdje se budu našli, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.

Sastav Skupštine

Novi parlamentarni savez čine 39 poslanika koalicije Evropska Crna Gora, 20 Demokratskog fronta, devet Socijalističke narodne partije, sedam Pozitivne Crne Gore, tri Bošnjačke stranke i po jedan Force, Hrvatske građanske inicijative i Albanske koalicije – Demokratski savez u Crnoj Gori i Demokratske partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari