Na vanrednoj konferenciji gradskog odbora SNS Požarevac održanoj u sredu rečeno je da se usled problema oko snabdevanja pijaćom vodom zahteva hitna smena direktora JKP „ViK“ Saše Valjarevića, kao i kompletnog nadzornog odbora.


Oni su se na taj potez odlučili, kako je rečeno, usled niza propusta koji su doveli da se problem oko vodosnabdevanja ne amortizuje na vreme, a građani izvesno vreme ne budu obavešteni o tome da koriste neispravnu vodu. Lider požarevačkog SNS-a, ujedno i predsednik Skupštine grada, Bane Spasović kao teret na prozvane navodi da o prvim nepovoljnim izveštajima vode koji su dobijeni najpre 30. septembra a potom i 2. oktobra nisu obavestili gradske čelnike a samim tim ni javnost.

– Po prvom saznanju, direktor Valjarević je morao odmah da objavi rezultate, a naročito da obavesti školske i zdravstvene ustanove da voda nije ispravna ni za piće ni za pripremu hrane. Logično je bilo da po dobijanju drugog nepovoljnog izveštaja počne da planira obezbeđivanje cisterni sa zdravom vodom koje su se pojavile tek juče, po potvrdi Republičkog inspektora o neispravnosti vode i to u kasnim večernjim satima. Podsećam da, umesto svega toga, direktor Valjarević u jednom lokalnom listu od 6. oktobra izjavljuje kako je sa vodom sve u redu, naveo je Spasović, koji je ponovio da nije istina da je direktor Vodovoda pre trećeg nalaza obavestio čelnike grada o stanju sa vodom, navevši da on, i kao predsednik Skupštine grada i kao koalicioni partner, nije dobio nikakvo obaveštenje.

– Ovo je svakako jedna od najvećih kriza sa kojima se može suočiti jedan grad. Usred nje, i to nakon pristizanja prva dva nepovoljna izveštaja, direktor ovog preduzeća odlazi na službeni put u inostranstvo. Postoji jedna poslovica i ona glasi „Kada gori kuća, domaćin ne ide u goste“, kazao je predsednik gradskog odbora SNS Požarevac.

Bane Spasović je još kazao da ne može da prihvati objašnjenje da se morao čekati treći nalaz, već je insistirao na tome da je javnost morala odmah biti obaveštena da su nitrati u vodi povišeni i korišćenje vode do konačne zabrane ostavljeno svakom građaninu ponaosob po želji i savesti.

Na kraju ove, izuzetno burne konferencije za medije, Spasović je poručio SPS-u, koalicionom partneru u lokalnoj vlasti, da je u prošlosti dokazano da SNS ne beži od odgovornosti, ali neće da, kako je napomenuo, prihvati da deli nečiju neodgovornost i to, u ovom slučaju, za nebrigu o zdravlju građana Požarevca. Ukoliko ne dođe do ispunjenja traženih zahteva, Spasović je napomenuo da će SNS pokrenuti odgovarajuće procedure u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari