(FOTO, VIDEO) Veliki broj građana na otvaranju spomenika četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću

Ostavite komentar


  1. Hvala bogu.Posle onog ustase,Srbija se vraca sebi.Valjda smo naucili da se svoja kuca ne daje nikome.Moze,ali ce je taj razvaliti.

  2. Nemam ništa protiv Draže,ali mi je odvratno kada vidim ko ga sve podržava.Zaslužio je Draža bolje ljude od Vacića i sličnih.

  3. Saradnici okupatora. Previše njih se, na žalost, izvuklo 1945. Sada plaćamo cenu toga…

  4. Ovde ne zive cinjenice, razum, pamet ni dobrota. Ovde zive oni sa amovima na glavi. A i mi ostali nismo bolji kad su nas porazili volovi.

  5. Mi Srbi samo znamo nesto glupo. Sad ce ceo region da trubi kako smo zlocinci, genocidasi i sl. Hrvati nisu podigli spomenik Anti Pavelicu iako im je svima u srcu.

  6. Moralno posrnuli narode u Bregalnickoj, na celu sa Matijom Beckovicem, SRAM VAS BILO!!!

  7. Ako bi uz poštovanje Draže, poštovali zapadne vrednosti, Nato, politiku Sjedinjenih Država, Evropske Unije, to bi i imalo nekog smisla.
    Ali biti Rusofil i Dražofil u isto vreme je potpuno šizofreno.

  8. Moralno posrnuli narode u Bregalnickoj, na celu sa Matijom Beckovicem SRAM VAS BILO!!!!

  9. Noz, zica, gibanica – to je moto ovog skupa. A nadje se i kinta za kako koga. Mada, imajuci u vidu „Poginite za Kosovo“ profesora Milosa Kovica moze i – Neki cete da izginete a neki cemo i da prezivimo.

  10. Имајте разумевања за српски идентитет и менталитет! Срби просто морају да подигну споменик сваком лузеру којег се сете…

  11. Ako govorimo o totalnoj promeni sistema u Srbiji to bi bila transformacija iz republikanskog u parlamentarno monarhistički( nisam čuo da bilo gde u svetu postoji i nešto treće). U okviru istog protokolarna uloga monarha, premijer, svakako manja funkcionalna vlada, dvodomna skupština, 2-3 jake stranke kakve se bore sa političku prevlast, svakako funkcionalne institucije… Ne bih rekao da ekipa sakupljena oko spomenika uopšte ide u takvu „daleku analizu“. Njima je i postojeći antisistem vrednosti u redu ako tu ima mesta za ovakve manifestacije večitog dokazivanja ko je bio u pravu pre 80 i više godina.

  12. SARADNJA DRAŽE MIHAILOVIĆA SA NACISTIMA, U BORBI PROTIV PARTIZANA (NOVJ)

    Documents from National Archive Washington(NAW)
    (Heeresgruppe E), T311 roll 184 f. 992

    10. 12. 1944.

    Proboj 21. brd. arm. korpusa.
    Telegram 34. i 91. arm. korpusu, 5. SS-brd. arm. korpusu i Korpusnoj grupi »Kibler«:
    /…/
    2) D[raža] M[ihailović] garantuje najlojalnije držanje prema nemačkim jedinicama i nudi saradnju. Znak raspoznavanja za saradnju između nemačkih jedinica i četnika je: ,,Mitrovica”. /…/

  13. Veliki broj idiota koji podržavaju ratnog zločincca i saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata.. Takav idiotizanm nije vidjen nigde u svetu.

  14. Деца у Вранићу, још једном су поклана. Аферим ,,антифашистичка“ Србијо!

  15. 85 plamenih pozdrava iz Drugovca. Toliko je ljudi vaš Draža pobio 43 kod nas.

  16. Pošteno, treba svima pokazati pravo lice Srbije i kako razmišlja većina građana, da svima budu jasne devedesete i otimačina šporeta i vešmašina po okolnim zemljama

  17. 11.11.1941.Documents from National Archive Washington (NAW) (Militärbefehlshaber Südost), T501 roll 250, s. 1224 Pukovnik Mihailović, komandant ustaničkih četničkih grupa, koji se do sada nalazio u iščekivanju u planinama između Čačka i Valjeva, saopštio je u toku poslednjih dana da je on sada odlučio da napadne komuniste u zapadnoj, gornjoj dolini Morave. Međutim, u svakom slučaju, zauzimanje stava protiv komunizma od strane Mihailovića znači slabljenje ustanika. Za opunomoćenog komandanta u Srbiji, načelnik štaba Pemsel

  18. Gospođo @ Torbica, nije nama Pavelić u srcu, nego smo imali istu ideju o Hrvatskoj, samostalnoj, neovisnoj.
    Ideju poštivamo, ali smo je istvarili mi, a be on. On nas je unazadio lošim odabirom saveznika i pobjegao.
    Nije se proslavio, no i dalje razumijemo što je htio.

  19. Mihailović je 16. januara 1943. uputio raspis svim potčinjenim komandantima u Srbiji (Mihailović tada boravi na tlu Crne Gore).
    „I pored svih nevolja naročito podvlačim da je komunistička opasnost uvek jedna od najvećih. Te zlotvore i krvnike našeg naroda uništavajte bez milosti… Svi komandanti su mi odgovorni za svoje reone da su čisti od ovih mangupa i probisveta koje vode stranci Tito i Moša Pijade.”

  20. Матија и Миша у истој корпи.За једног дика за другог-да ли га је срамота?

  21. Pametno, sada će se podići spomenici i Arkanu, Legiji, Zvezdanu, a Hrvati će tražiti da se digne i spomenik poglavniku Anti Paveliću.Šta li će reći Putin u vezi ovoga? On je poveo rat u Ukraini zbog nacista! Bravo za nepismen narod Beograda. A, đe je Voja debeli Vojvoda. Tuga, jad i beda!

  22. Od 90 tih pa do sada klerofašizmom otrovano dosta srpskih mozgova. I onda se pitamo što nas smatraju primitivcima. Slaviti ratne zločince iz drugog svjetskog i ovog rata, kako definisati takve ljude?

  23. U clanku su iznesete netačne informacije. Tvrdnje cetnicki nisu tacne, rec je o JVU otadžbini. TOLIKO O PROFESUONALNOSTI, I POZNAVANJU ISTORIJSKIH ČINJENICA. Dragoljub M. Nije bio cetnicki volja, komandant vec regularni oficir, vlade zvanične JUGOSLAVIJI, koji je prvi gorilac Evrope u trenutku kada su izgledi za pobedu saveznika bili na nuli. A KOMUNISTI IMALI UPUTSTVO DA NE DIRAJU NEMCE

  24. Rasle tikve na bunjistu, ej
    rasle tikve na bunjistu
    more, bre, more, bre
    ´ajd odatle, bre

  25. Bečković udbaški agent,porodica Mihajlović se odrekla Draže ratnog zločinca i to sudsku registrovan.Preporuka da nsprave i Paveliću jer su te dve organizacije sarađivale u Zagrebu.Četnici su imali 500m od palate sa Pavelućem svoju kancelariju.Mogu ako vole četnike zajedno sa ustašama da krenu na „kriźni put“ do Blajburga.

  26. Pričala mi moja mater Joka (Kladanj, Bih),
    „Dođu u selo ustaše a mi bježi u šumu i pećine.
    Ko god je imao nekog u partizanima, familiju mu zaviše u crno.
    Prođe desetak dana kad eto ti Bože Čokorila i njegovih četnika. A mi bježi u šumu i pećine. Ko god je imao nekog u partizanima, familiju mu dokrajčiše. “
    Verujem mojoj materi.
    Teško Srbiji sa ovakvim revidiranjem istorije i bežanjem iz stroja antifašista.

  27. Što se mene tiče mogu da ga vaskrsavaju, istorijski reanimiraju, politički oživljavaju i povampiruju kolko hoće. Ne zaslužuje spomenik, niti bilo kakvo pozitivno sećanje, jer to baš ničim nije opravdao za života. Istorija ga je već postavila na mesto koje mu pripada i samo u ovoj i ovakvoj Srbiji sa ovakvom vlašću takav paradoks je moguć. Ipak, bez obzira na ovu istorijsku stranputicu na kojoj smo se našli siguran sam da će jednom kada se vratimo na put normalnosti i ovaj spomenik i mnoge druge budalaštine završiti na djubrištu istorije gde im je i mesto.

  28. @Radovan

    Radovane, nije te sramota da lažeš?! Nije te sramota što izvrćeš opšte piznate i dokazane činjenice?!

  29. Dobro je dok Srbi veličaju gubitnika u ratu. Ovaj Draža je izbubio u II sv. ratu. Tako su srbi izgubili rat ’95 u Hrvatskoj, pa rat 99 na Kosovu. Podignite i Slobi jedan spomenik. Zaslužio je!

  30. Zao mi je sto je moj kolega Radenovic toliko nisko pao.Bivsi saradnik sluzbe komunista kao i vajar Zivkovic.Kleli su se u petokrku trcali n’a partiske sastanak i nakrju petokrku zamenili kokardom i republika rretrogradnom ideologijom kolboracionista i zlocinac.

  31. Није, оцу Матије Бећковића, Вуку Бећковићу, команданту Ровачког четничког батаљона, било мука да се – заједно са усташама – бори се код Зиданог Моста, против партизана.Где је и погинуо. Није Матији, мука да од Тита ( као песник) добије бројне награде и – стан. Али, Матији је срце остало код Драже, јер је рехабилитација четништва државни пројекат.А, Матија је уз сваку државу и власт. То је – Србија.

  32. Okreće se u grobu naš Čiča kad vidi ko ga kao veliča…miša mucavi vacić, komunoradikal braunović…i još mnogi spavači službe koja je potomak one koja je raskomadala Dražu i razbacala po adi njegove delove kako mu se grob ne bi nikad podigao. Tragedija jednog malog zabludelog naroda na brdovitom Balkanu.

  33. E, da je ovo uradjeno pre 30 i nešto više godina, Srbija bi danas drukčije izgledala.
    Nego, da li je otvaranju prisustvovao crveni vojvoda sa svojim kumom?

  34. Nekim komunistima ne ide u glavu da je neko mogao da bude i antikomunista i antifašista. Onaj ko poistovećuje ustaše i četnike neka postavi pitanje koliko su Nemaca pobile ustaše i koliko su ustaša pobili Nemci. A onda to pitanje neka postave i za četnike, samo što medju četnicima ima onih koji su to radili i za vreme prvog svetskog rata. Zatim neka postavi pitanje koliko je komunistička partija pobila Nemaca od 6.aprila 41. do 22.juna 44. – Ni jednog. Kada su u Francuskoj streljali kao odmazdu 100 Francuza, de Gol je preko BBC odmah zabranio da se Nemci napadaju kako bi se stanovništvo sačuvalo za organizovan napad na nemačku vojsku. Po komunističkim merilima de Gol bi bio domaći izdajnik i fašista. Komuniste nije interesovalo koliko će naroda da izgine u odmazdama. I još jedan mit i pitanje za ,,oslobodioce,,. Kad su bili toliko efikasni zašto nas nisu oslobodili pre nego što je došla Crvena Armija?

  35. Ha, ha, ovo je super! Da li neko zna i za jednu bitku protiv okupatora u kojoj je ta Drazina vojska ucestvovala?

  36. Ja se kladim da ova „gospoda“ nikada u zivotu nisu posetila ni jedan jedini muzej u Beogradu te tako nece vise obilaziti ni ovaj. To je samo za slikanje. A od knjiga daj metar ovih plavih slazu mi se uz regal. To je ta prica

  37. Само читам коментаре Срба и оног другог дела НИШТА народа кога су комунисти створили само да би загорчавали живот Србском народу!!!
    Фујјјј!

  38. Da li vama ide u glavu, da je – u svim nemačkim dokumenitma – a odnose se na Dražu, dokazano da je sarađivao sa nacistima,u borbi protiv partizana! 10. 12. 1944. Documents from National Archive Washington(NAW)
    (Heeresgruppe E), T311 roll 184 f. 908 -Proboj 21. brd. arm. korpusa. 10. 12. 1944.
    Telegram 34. i 91. arm. korpusu, 5. SS-brd. arm. korpusu i Korpusnoj grupi »Kibler«: Draža Mihailović garantuje najlojalnije držanje prema nemačkim jedinicama i nudi saradnju. Znak raspoznavanja za saradnju između nemačkih jedinica i četnika je: ,,Mitrovica”. /…/

  39. @Геометар Још једна српска традиција и идентитетлук – прво те стрељају, а онда те присвајају, па ти идеолошки наследници комесара Ћосе тепају „наш Дража“!
    Што би рекла православна браћа Енглези – insult to injury…

  40. Дража није био „četnik“ већ народни војсковођа, који је народ ј државу бранио у најмање 6 ратова од 1912-1945. Срамота је да тако пишете и да нисте ни мало проучили о историјату личности овог великана војске Србије. А ви сте као „новинари“ међутим нити провера, нити информисаност, нити тачност. Браво 😉

  41. o kako jabuka pade daleko od drva . Jadna Olja šta doživljava od oca.
    @Til , na veliku žalost u pravu ste ! ! !

  42. Vreme je za punu rehabilitaciju I da ulice,trgovi,skole, bolnice,ustanove…ponesu ime velikog heroja I Srbina

  43. Moj deda po majci Radosav bio je za svo vreme rata u cetnicims cetnik.Po zavrssetku rata odmah je bio uhapssen od strane partizanske vlasti i zatviren u zatvoru.Istragu i sudjenje je vodio vonni sud.Sudilo mu se dali ima zlodela ako ima presuda je „Smrtna kazna-streljanjem ako nema pusstali su kuci na slobodu nije imala vremenska kazna zatvora.Deda mi je u istraznom zatvoru u Svilajncu proveo oko 40 dana vezan lancima nakon saslussanja pronadjenih svedoka pussten je kuci.U razgovoru kada je bio dobre volje pricao je sstasu radili cetnici.Za svo trajanja rata nisu videli Svabe a ni Partizane.Jedino su issli od sela do sela trezili hranu pili i jeli , spavali,nocu issli u ssvaleraciju, koja zena nije htela ossissaju je do glave.Nasmeje se moj hrabri deda pa kaze“Ma koja vojska mismo bili bili smo kokossari.Tsda sam imao 12 godina i tomi je ostalo urezano secanje na mog dedu zauvek.

  44. KOMENTARI pokazuju koliki šljam živi u Beogradu, koji se nikada neće osloboditi – već i zvanično nastati USTAŠO-grad!

  45. Svaka čast.
    Napokon.
    Umesto da pišete kako je nelegalno, potrudite se da legalizujete.

  46. Da su saradjivali cetnici sa Nemcima ne bi spavali po sumama, nego kao ustase u kasarnama, Srbe i Drazin pokret izdali Englezi i Karadjordjevici.Crvena armija pobila sa partizanima mnogo cetnika prilikom oslobadjanja od nacista, tako da su Srbi izdati i mlaceni sa svih strana. I nismo se naucili jos od Kosovskog boja da se ne mesamo u TUDJE Bitke i da smo mi samo prolazna stanica.

  47. Da li to dolazi vreme pisanja „prave“ istorije? Mnogi ce moci da ispisu i svoju porodicnu istoriju nespremni da se suoce sa istinom. Vaspitavani smo na drugacijim vrednostima od onih koje se sada uveliko promovisu, kako u skoli tako i kod svojih kuca. Mozda je to bilo pogresno? Istoricari, casni ljudi, izvolite!

  48. I iz komentara se vidi nedostatak obrazovanja i pismenosti kod onih koji podržavaju ratnog zločinca.
    Uostalom lako je vama čistim Srbima da mu oprostite, četnici su jugoslovenska vojska u otadžbini koja se borila za Veliku Srbiju. A šta ćemo mi koji imamo rođake katoličke ili muslimanske vere? Kako da oprostimo četnicima ubijanje muslimana i katolika? Kako?

  49. @Bole Да се Михаиловић држао заклетве краљу и отаџбини, и борио за Југославију, никада му СПС-јуловци не би подизали споменик! Издаја се слави…

  50. SKOLOVAN OFICIR PUKOVNIK VODJA GERILE1941, MINISTAR VOJNI IZBEGLICKE JUGOSLOVENSKE VLADE ODLIKOVAN OD DEGOLATRUMANA BRANIO SRPSKI NAROD OD GENOCIDA SAMO KOD KOMUNISTA RATNI ZLOCINAC I SARADNIK OKUPATORA NEVEROVATNO KAKVE KORENE IMA KOMUNIZAM KOD SRBA KAKVI KOMENTARI A KOMUNISTICKI RATNI I PORATNI ZLOCINI NISTA NIJE BILO PA ZA DRAZIN GROB SE NE ZNA A BEZGROBIH ZRTAVA NA HILJADE.

  51. Teško da iz Srbije mogu stići lepe vesti pa nije ni čudo da je mnogi smatraju“Smrdija“. Podizanje spomenika u Beogradu koljaču i SS saradniku Draži M.,koga su se i ROĐENA deca odrekla, Srbija je još jednom rekla:“DA“ fašizmu,ksenofobiji,izdaji,mržnji i zločinu.
    Dno dna i jezivo do bola.
    FUJ!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.