Muzej Vojvodine organizuje Maškaradu: Vesela povorka šetaće centrom Novog Sada 1Foto: Muzej Vojvodine

Maškarada u organizaciji Muzeja Vojvodine biće organizovana danas tačno od 12 časova. Ova ustanova svake godine organizuje Maškaradu u cilju negovanja pomalo zaboravljenih običaja vezanih za Belu nedelju – Pokladnih običaja.

Tačno u podne, ispred Muzeja Vojvodine kreće šarena povorka. Građani treba da se okupe u parku Prisajedinjenja u Dunavskoj broj 35, pored muzeja. Formiraće se kolona koja će defilovati najstarijim gradskim ulicama, Dunavskom i Zmaj Jovinom sve do Trga slobode a zatim se zbog radova u centru grada istim putem vratiti do saletle u Dunavskom parku gde se očekuje muzički progam, dodela priznanja i pehara najuspešnijim maskama i osveženje uz čaj i krofne.

Prepoznavši značaj Vojvodine kao multikulturne i multikonfesionalne sredine, Muzej Vojvodine od 1995. godine neguje pokladne običaje organizovanjem maskirane povorke koja prolazi gradskim ulicama, i na originalan način spaja tradiciju sa savremenom kreativnošću.

„Maska bi trebalo da bude bučna, vesela, nasmejana jer su to sve elementi koji nam pomažu da oteramo neke „zle sile“ koje ne dozvoljavaju početak nove vegetativne godine. Sama maska ne mora biti skupa i raskošna, može biti sasvim jednostavna sa dobrom porukom, i pozivamo sve naše sugrađane da aktiviraju svoju kreativnost te uz interpretaciju, interakciju sa drugim maskama i slučajnim prolaznicima daju veselu karnevalsku notu i čar ovoj manifestaciji“, rekla je Slađana Velendečić Milaković iz Muzeja Vojvodine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari