Senatorka Hilari Klinton spremna je da prihvati ponudu novoizabranog predsednika Baraka Obame da u budućoj administraciji obavlja funkciju državnog sekretara, saznaje se juče iz neimenovanih izvora.

Obamini savetnici već su počeli da preispituju fondaciju Globalna inicijativa, Hilarinog supruga i bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, koja distribuiše milione dolara pomoći za razvoj Afrike, kako bi bili sigurni da nema sukoba interesa. Ipak, Obamin tim ne veruje da postoje ozbiljne prepreke za imenovanje Klintonove.

Ukoliko bude postavljena na mesto državnog sekretara, sasvim sigurno će se suočiti s pitanjima o vezama svog supruga sa stranim vladama, odnosno istim liderima sa kojima bi pregovarala u ime Obamine administracije. Takođe, kako veruju analitičari, Bil Klinton bi bio pod pritriskom da obelodani listu stranih donatora njegove predsedničke biblioteke u Litl Roku u Arkanzasu i njegove dobrotvorne fondacije. Među dosad poznatim stranim dobročiniteljima su kralj Monaka, vlade Kuvajta i Katara, saudijska kraljevska porodica, zet bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme. Od osnivanja Klinton Globalne inicijative, bivši američki predsednik kaže da je sakupio 46 milijardi dolara u cilju pomoći više od 200 miliona ljudi u 150 zemalja.

Potencijalna naslednica Kondolise Rajs, od kada je izabrana za senatorku Njujorka Hilari Klinton specijalizovala se u oblasti spoljnih odnosa i odbrane. Iako je podržala rat u Iraku, slaže se s Obamom kada je rečo povlačenju američkih vojnika. Klintonova, koji još gaji nade da će se u budućnosti takmičiti za predsednika SAD, nakon što je Obama porazio u preliminarnoj trci, vaga da li će joj biti bolje da ostane u Senatu, koji joj nudi sigurnu platformu za život ili će povući neizvestan korak u karijeri i zakoračiti u Stejt dipartment, ističu njeni saradnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari