Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je juče da je pokrenulo istragu zbog toga što nije sprovedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ o kandidovanju pripadnika manjina na izborima za Predsedništvo BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

Istraga je pokrenuta protiv NN lica. „Nesprovođenje ove odluke dovelo je do obustave sredstava iz IPA fondova u iznosu od 45 miliona evra, čime je naneta velika šteta svim građanima Bosne i Hercegovine i zbog čega je izazvana ogorčenost građana i međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH koje je prenela Beta. Ukazuje se da se nesprovođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava nanosi nemerljiva šteta evropskom putu Bosne i Hercegovine i sprečava priliv sredstava iz fondova Evropske unije. „Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti u interesu građana Bosne i Hercegovine i evropskog puta zemlje“, navodi se u saopštenju. Zamenik generalnog direktora Evropske komisije za proširenje EU, Jost Korte rekao je da je Evropska unija odlučila da 45 miliona evra ranije iz evropskog fonda IPA namenjenih BiH, prebaci Kosovu. „Dvadeset i tri i po miliona evra ide Kosovu kao podrška dijalogu i normalizaciji odnosa Kosova i Beograda, a ostatak regionalnom programu stambenog zbrinjavanja“, rekao je Korte.

Komitet Evropske unije za fondove IPA odlučio je da BiH ne dobije 45 miliona evra pomoći zbog nemogućnosti domaćih političara da se dogovore o sprovođenju predmeta „Sejdić-Finci“ i izmene Ustav BiH tako da se onemogući diskriminacija manjinskih naroda pri kandidovanju za izbore.

Primerni Srbija i Kosovo

Jost Korte je kazao da sve zemlje Zapadnog Balkana ostvaruju znatan napredak ka integraciji u EU, i da su Srbija i Kosovo najbolji primer. Prema njegovim rečima, u BiH nije vidljiv napredak zbog čega joj je za ovu godinu uskraćeno 45 miliona evra bespovratnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari