N1: Priveden vozač koji se zaleteo u ljude na protestu protiv litijuma? 1Foto: Printscreen/N1

U noći kada je u Beogradu održan protest protiv Rio Tinta, na autoputu se dogodila nesreća kada se vozač automobila zaleteo u masu. Kako N1 nezvanično saznaje vozač je priveden, ali iz tužilaštva nisu ni potvrdili ni opovrgli tu informaciju. Da li je zaista potrebno više dana da se pronađe vozač, ako su registarske oznake policiji poznate?

Kako je moguće da su jedine vesti koje čitamo šest dana kasnije, one u novinama, a nesreća se dogodila usred grada, u kome na svakom ćošku vreba poneka kamera?

Ali ima i ono što u novinama ne piše. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla redakcija N1, vozač automobila je priveden, a oštećeni su pozvani na informativni razgovor u Treće osnovno javno tužilaštvo. Upitali smo ih da li tu informaciju mogu da potvrde, ali odgovor nismo dobili, ali jesmo onaj nezvaničan – da je stigla naredba sa vrha da o protestu ne izgovore ni reč.

Policija zna ko je lice koje je bez zaustavljanja jurnulo u masu, tvrdi Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana.

„Ja znam iz prve ruke da policija zna ko je to lice, i zna tablice. Mogu da vam dam tu informaciju. Ja ne znam koje je to lice ali znam da policija zna i broj tablica i koji je automobil učestvovao. Znam da znaju tablice i koje je lice“, reao je Stefan Simić iz PSG.

Sagovornici koja je bila učesnik događaja i koju je auto nosio par metara, poziv nije ni stigao.

„Osećam se dobro, malo sam ugruvana, bilo je ovo intenzivnih nekoliko dana. Dobila sam informaciju koju sam zaista čekala, a to je da dečko koji ima teške telesne povrede je operisan i u bolnici je i oporavlja se. Tako da dobro je“, kaže Dajana Dragičević, učesnica nesreće.

A privatna krivična prijava je, kaže, nešto o čemu mora još da razmisli.

„Trenutno nemam izjavu povodom krivičnog gonjenja počinioca, to je ono što će svako od nas pojedinačno odlučiti za sebe“, navodi Dajana.

Da policija zaista radi svoj posao – najviše 24 sata bi im bilo potrebno da ovaj slučaj bude rešen, smatra Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

„Kada imate Ivicu Dačića, po 16. put za ministra policije u Vučićevoj Srbij, a Ivica teba da bude u marici, on je taj koji treba da ide u zatvor, onda imate i ovo, da praktično ovi koji vrše teška krivična dela ostaju nekažnjeni „, navodi Aleksandar Jovanović Ćuta iz „Ekološkog ustanka“.

Dan nakon protesta, Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da identifikuje sva lica koja su, kako se sumnja, izvršila krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu i da protiv njih podnese krivične prijave.

Pričalo se i o tome da je vozač automobila nakon tog događaja napadnut i pretučen od strane nekolicine učesnika protesta. Kako je onda moguće da policija danima traži vozača i da li je on za tužilaštvo žrtva ili su to pregaženi ljudi na autoputu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari