N1: Rio Tinto „reagovao“ na Vučićeve sumnje da će uložiti dovoljno novca u zaštitu životne sredine 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da se plaši da Rio Tinto želi da uloži manje para u zaštitu životne sredine, da bi ostvario veći profit, te da po papirima koje je analizirao, ova kompanija do sada nije pokazala da hoće da uloži dovoljno para za zaštitu životne sredine.

Međutim, iako su u mesecima koji su za nama, iz Rio Tinta na bilo kakave kritike ekspresno odgovarali „demantijima“, ovoga puta ostali su nemi.

Za protivnike iskopavanja litijuma, stoga, sve ovo liči na igrokaz, piše N1.

Zbog predsednikovog, do sada više puta ponavljanog, stava da je rudnik litijuma velika šansa za Srbiju, u javnosti je prepoznat kao jedan od glavnih promotera projekta Jadar, pa su čak i pojedini članovi SNS-a optuživali ostatak članstva stranke da nedovoljno podržavaju Vučića u borbi po ovom pitanju.

Međutim, čini se da agresivna kampanja vlasti preko medija sa nacionalnom frekvencijom i tabloida nije pomerila raspoloženje građana koje je većinski protiv otvaranja rudnika litijuma, te je predsednik morao da krene na turneju po zemlji da razgovara sa narodom o ovoj temi.

Prva stanica mu je sredinom avgusta bio Mali Zvornik, a nakon toga je početkom septembra svoju kancelariju na sedam dana „preselio“ u Podrinje gde će, kako je planirano, posetiti više sela, opština i gradova i razgovarati sa građanima o iskopavanju litijuma.

Tokom izlaska predsednika među ljude mogli smo da vidimo uobičajene stvari – od pečenja i služenja palačinki vojnicima, obećavanja novih puteva, tunela, spremanja uštipaka za decu u Brezjaku, mešanja džema do najavljivanja teških tema, ali jedna izjava začudila je mnoge.

Predsednik je, naime, optužio Rio Tinto da, prema papirima koje je analizirao, ta kompanija, kako je rekao, nije pokazala da hoće da uloži dovoljno novca za zaštitu životne sredine, te da se „plaši“ da Rio Tinto želi da uloži manje para u zaštitu životne sredine, da bi ostvario veći profit i da on to neće dozvoliti.

Osim predsednikovog puta od promotera do kritičara Rio Tinta, iznenađenje je bilo i odsustvo reakcije prozvane kompanije, poznate po tome da na bilo kakave kritike ekspresno odgovara „demantijima“.

Odgovor bez odgovora

Zbog neuobičajenog ćutanja Rio Tinta, redakcija N1 poslala je pitanja kompaniji da li je optužba predsednika Srbije da ne ulaže dovoljno novca u zaštitu životne sredine istinita i da li imaju saznanja o tome koje papire je pominjao predsednik i šta je u njima navedeno što ukazuje da ta kompanija do sada nije pokazala da hoće da uloži dovoljno novca za zaštitu životne sredine.

Odgovor smo dobili, ali ne na postavljena pitanja.

Uz konstataciju da znaju da „postoji iskrena zabrinutost oko uticaja projekta „Jadar“ na životnu sredinu, iz kompanije su naveli da je njihov najveći prioritet da projekat realizuju tako da bude bezbedan po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

„Upravo zato smo na sopstvenu inicijativu objavili preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta ‘Jadar’ kako bismo omogućili javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje. Sva ulaganja u mere za ublažavanje uticaja, kako bi se zaštitili voda, zemljište i biodiverzitet, planirana su u skladu sa nalazima Studija. Međutim, kao što smo već naveli i ranije, ove studije su preliminarni radni nacrti, pošto je terenski rad zaustavljen kada je Prostorni plan područja posebne namene za Projekat ‘Jadar’ ukinut. Kada budemo bili u mogućnosti da završimo studije, moći ćemo da kažemo da li su i koja dodatna ulaganja potrebna“, navodi se u odgovoru Rio Tinta, te se dodaje da je kompanija posvećena ispunjavanju svih propisa u skladu sa propisima Srbije i EU.

Vučićeva kritika Rio Tinta igrokaz?

Vučićevu „packu“ upućenu na račun Rio Tinta među kritičarima projekta „Jadar“ i ideje iskopavanja litijuma zbog negativnog uticaja na životnu sredinu vide kao trik i strategiju.

Predsednik upravnog odbora Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT) Miroslav Mijatović za N1 kaže da poučeni iskustvom, sumnjaju u dobre namere Aleksandra Vučića.

„Moguće je da je to njegova strategija, da izjavi to i onda da Rio Tinto na kraju prihvati ono što smo mi apelovali, da se u tehnologiju koju planira da uspostavi ovde, čak 50 odsto od investicije ulaže u životnu sredinu. Oni su najavili oko 100 miliona da će uložiti u životnu sredinu, što je apsolutno nedovoljno ako znamo da projekat košta oko dve milijarde evra. Prema tome, moguće je da je to plan i možda već dogovorena priče sa Rio Tintom, i kada oni budu uložili, neki dodati novac u zaštitu životne sredine, da probaju s tom pričom da kažu ‘pa eto Rio Tinto je uložio u životnu sredinu, sad da može da uspostavi projekat’. S druge strane, prvog dana je izjavio da je moguće da on bude protiv projekta – jednom je već na taj način prevario narod kada je sa Savom Manovićem napravio dil i mislim da mu drugi put to neće proći u javnosti i narod se, da kažem tako, opametio i neće mu verovati“, kaže Mijatović.

Komentarišući predsednikovu izjavu, poslanik sa liste „Srbija protiv nasilja“ Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da Vučić, po svom starom dobrom običaju, opet pribegava svojim trikovima.

„Sad i kao sumnja u dobru volju Rio Tinta da će da ispuni sve ekološke zahteve i kaže da nije zadovoljan novcem koji će se uložiti u zaštitu životne sredine. Ne bi bilo loše da za početak on ode recimo do Jošanice i da pogleda kako izgleda kad njegov kum gradi malu hidrocentralu i da vidi kako izgleda priroda nakon što njegovi najbliži saradnici brinu o prirodi. Za početak da se on brine o svojoj zemlji, a onda može da nam servira šta god hoće. To je jedna od njegovih klasičnih manipulacija, to što gledamo svaki dan je jeftino amatersko pozoriše. 12 godina gledamo jednu monodramu, možemo reći psihodramu čoveka koji se upetljao u svoje kombinacije i više ne zna gde udara“, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari