Biro rada Pljevlja tokom 2012. godine planira realizaciju nekoliko programa zapošljavanja. Na 13 lokalnih javnih radova gdje biće angažovano 55 nezaposlenih posebno iz kategorije dugoročno nezaposlenih i teže zapošljivih lica. Biro rada će između ostalog raditi i na sufinansiranju zarada određenog broja pripravnika.


Trenutno se na evidenciji Biroa rada Pljevlja nalazi 2.645 nezaposlenih od čega nekvalifikovanih i polukvalifikovanih 640, kvalifikovanih 767, sa srednjom stručnom spremom 927, višom spremom 71 i sa visokom stručnom spremom 239. Prema riječima direktora biroa rada Sabita Ćirlije, biro rada će tokom 2012. godine raditi na nekoliko programa iz seta aktivnih mjera zapošljavanja, tako da bi na taj način doprinijeli poboljšanju situacije na samom tržištu rada, posebno kada se radi o mogućnostima i šansama za zapošljavanje.

– Tokom 2012 godine biro rada Pljevlja će raditi na realizaciji obuka za poznatog poslodavca. Planirali smo da tokom ove godine radimo dvije takve obuke, a to je u preduzeću AD „Prehrana“ za 20 kandidata i u samostalnoj zanatskoj frizerskoj radnji „Glamur“ dva kandidata. Pored toga biro rada će raditi na realizaciji obuka za određena zanimanja. Planirali smo da tokom ove godine realizujemo dvije obuke i to za rukovaoce građevinskih mašina 10 kandidata i auto-vulkanizere pet kandidata, rekao je Ćirlija.

U okviru aktivnih mjera zapošljavanja, značajnu aktivnost biro rada će tokom ove godine iskazati na planu realizacije lokalnih i javnih radova. „Za te namjene Biro rada Pljevlja će opedijeliti 54.000 evra, tako da ćemo biti u prilici da sa našim partnerima tokom ove godine realizujemo trinaest lokalnih javnih radova u kojima ćemo moći da angažujemo 55 nezaposlenih lica, posebno iz kategorije dugoročno nezaposlenih i teže zapošljivih lica, ističe Ćirlija.

On naglašava i da će biro rada raditi na sufinansiranju pripravnika tokom ove godine. „Imaćemo mogućnost da kao biro rada finansiramo zarade za 33 pripravnika sa visokom stručnom spremom po principu 60 odsto zavod, a 40 odsto poslodavac. Očekujemo da ćemo ove godine angažovati na sezonskim poslovima u oblasti turizma i ugostiteljstva oko 350 nezaposlenih lica“, kaže Ćirlija. Kao jedinica u okviru biroa rada Pljevlja djeluje Centar za informisanje i profesionalno savjetovanje u okviru koga će najmanje 600 učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola proći kroz radionice sa temom vezanom za izbor zanimanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari