Na aerodromu u Nišu šest puta više putnika nego početkom prošle godine 1foto EPA/ĐORĐE SAVIĆ

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu imao je tokom januara i februara skoro 30.000 putnika, što je bezmalo šest puta više nego u isto vreme prošle godine, pokazuje zvanična statistika aerodroma.

Povećanje broja putnika i aviona objašnjava se smirivanjem kovid pandemije, a pre svega pokretanjem novih linija od javnog interesa od strane nacionalnog avio prevoznika Er Srbija.

U januaru i februaru ove godine kroz niški aerodrom prošlo je ukupno 29.660 putnika, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo svega 4.332. Tokom prva dva meseca ove godine na aerodrom je sletelo ili sa njega odletelo 220 aviona, a u istom periodu prošle godine bilo ih je tri puta manje, odnosno 62.

Er Srbija je krajem prošle godine saopštila da će od januara ove godine leteti na novim linijama od javnog interesa do Kelna, Frankfurta (Hana), Ljubljane, Beograda i Istanbula, koje se otvaraju sukcesivno.

Sve destinacije će biti povezane dva puta sedmično, sa izuzetkom linije Beograd – Niš, na kojoj će se obavljati četiri leta u toku sedmice. Pored ovih letova, tokom letnje sezone biće i letova na linijama Niš-Tivat i Niš-Atina.

Vlada Srbije je prethodno odlučila da subvencioniše sedam linja od javnog značaja, izdvajajući za takve letove iz Niša i Kraljeva 2,8 milijardi dinara. Er Srbija, koja je dobila te linije na tenderu, ka ovim novim destinacijama leteće do 31. decembra 2023. godine.

Na niškom aerodromu je, takođe, ovih dana saopšteno da je, za razliku od putničkog saobraćaja koji beleži značajan rast, kargo prevoz i dalje u padu.

Tokom januara i februara opslužena su samo dva kargo aviona, koja su prevezla nešto više od šest tona robe, a prošle godine u isto vreme dva aviona sa 60 tona robe.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari