Na antifašističkoj šetnji uklonjeni nacistički grafiti na Nišavskom keju 1Foto: V. T. / Arhiva

Nekoliko desetina Nišlija učestvovalo je večeras na drugoj antifašističkoj šetnji u Nišu, na kojoj su odbornici opozicione odborničke grupe „ Niška inicijativa“ uklonili nekoliko nacističkih simbola- kukastih krstova i natpisa neofašističkih grupa.

Srđan Nonić, šef „Niške inicijative“ i inicijator prve antifašističke šetnje, rekao je da je sramota što gradsku vlast uopšte ne zabrinjava narastajući fašizam u Nišu.

-Umesto da vlast ukloni nacističke grafite, koji se nalaze na sto metara od Gradske kuće i kabineta gradonačelnika, to smo morali da uradimo mi. Iako sam prošlog ponedeljka poslao dopise gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću i predsedniku Skupštine grada Radetu Rajkoviću, nikakav odgovor nisam dobio. Od Bulatovića sam tražio da organizuje akciju uklanjanja nacističkih i drugih grafita mržnje u gradu, a od Rajkovića da organizuje sastanak šefova odborničkih grupa, sa kojeg bi se poslala jasna poruka da Skupština grada osuđuje narastajući fašizam u Nišu-kazao je Nonić.

Na antifašističkoj šetnji uklonjeni nacistički grafiti na Nišavskom keju 2
Foto: V. T.

On je ocenio vlast ne želi da se obračuna sa neonacističkim grupama u Nišu jer su to “njihova ružna deca”.

-Tačno se zna ko su mladi ljudi koji propagiraju fašizam, ali svi okreću glavu. Podsećam vlast da u Srbiji punu deceniju postoji Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, te da moraju da preduzmu zakonske mere protiv takvih grupa u Nišu-rekao je Nonić.

Dragoslav Petrović, odbornik “ Niške inicijative”, kazao je da je nedopustivo da vlast u Nišu ne reaguje na nacističke incidente u gradu.

-Umesto da mi, odbornici svi zajedno ustanemo i borimo se protiv fašizma, bez obzira ko kojoj političkoj partiji pripada, čelnici Niša ćute. Da li ćemo da dozvolimo da se propagira fašizam u gradu u kome postoji nacistički logor Crveni krst i Bubanj na kome je streljano nekoliko desetina hiljada građana Srbije -zapitao je Petrović, koji je, prema tvrdnjama njegove porodice, kao jednogodišnja beba proveo sa majkom izvesno vreme u logoru Crveni krst.

On je naglasio da svi koji na bilo koji način propagiraju fašizam moraju da budu kažnjeni.

Na antifašističkoj šetnji uklonjeni nacistički grafiti na Nišavskom keju 3
Foto: V. T.

Nonić je organizovao prvu antifašističku šetnju 27. juna na Nišavskog keju zbog napada nožem na studenta Uroša Janjića 21. juna uveče, u parku pored keja, zbog toga što, po njegovim rečima, nije hteo da skine majicu sa natpisom „antifašista“, što su od njega zahtevala petorica mladića.

Na toj šetnji se dogodio incident jer je grupa mladića podizanjem ruku u nacistički pozdrav i skandiranjem Ljotiću i Nediću propratila antifašističku šetnju. Na večerašnjoj šetnji nije bilo nikakvih incidenata, niti su se na Keju pojavili ti mladići, mada je bilo vidljivo prisustvo policije.

-Večeras nema pripadnika nacističke grupe “ Kombat 18”, a na prvoj šetnji su stajali baš kod grafita “ Srbija Srbima-Kombat 18”. Sramota je da se u Srbiji, koja želi da bude demokratska zemlja, šalju takve poruke građanima. Zato smo mi večeras uklonili taj sraman grafit-rekao je Nonić.

U večerašnjoj antifašističkoj šetnj učestvovali su i predsednik niških demokrata Miodrag Stanković i članovi Pokreta slobodnih građana iz Niša, kao i pojedine nevladine organizacije.

Nonić: Obmana pomoćnice gradonačelnika Niša

Srđan Nonić rekao je da je pomoćnica gradonačelnika Niša Marina Kostić danas izjavila kako je grad uklonio grafite sa nacističkim sadržajem koji nije primeren.

-Aktivisti “ Niške Inicijative” odmah su otišli do Nišavskog keja i utvdili da to nije tačno i da se nacistički grafiti i dalje nalaze gde su i bili. To pokazuje da sem što obmanjuju preko svih medija građane, vlast u Nišu ne radi ništa drugo- ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari