Na arheološkom lokalitetu Belovode, krajem jula je počela nova sezona istraživanja, koja će trajati do sredine septembra, uz finansijsku pomoć Istraživačkog saveta Velike Britanije za umetnost i društvene nauke.

Ovaj savet obezbedio je 500.000 funti, za nastavak istraživanja na tri arheološke lokacije u Srbiji, u sklopu projekta „Razvoj metalurgije u Evroaziji“, koji obuhvata Belovode, Pločnik i Jarmilovac.

– U ovogodišnjim iskopavanjima na Belovodama, u kojima učestvuju srpski, engleski i nemački arheolozi, očekuje se potvrda preliminarnih saznanja da se na ovom lokalitetu nalazila kolevka praistorijske metalurgije – kaže arheolog Dušan Šljivar, rukovodilac istraživanja i savetnik u Narodnom muzeju u Beogradu. Nova sezona istraživanja obuhvatiće iskopavanja na sondama registrovanim nakon geomagnetskih istraživanja u jugoistočnom delu lokaliteta. Novi nalazi biće dodatno ispitani u laboratorijama u Londonu i Manhajmu, a u ceo proces biće uključeni i narodni muzeji u Petrovcu i Požarevcu.

Dobijeni rezultati dopuniće dosadašnja saznanja o ovom poznatom neolitskom naselju, koje je nastalo 5500. godine pre nove ere, a nestalo u požaru koji su izazvali naleti vandalskih plemena 1.500 godina kasnije. Njegovi ostaci već godinama privlače pažnju arheologa, jer su dosadašnja istraživanja potvrdila postojanje tehnologije za topljenje bakra, jedinstvene u tadašnjoj Evropi. „O razvijenoj metalurgiji svedoče i iskopavanja na lokalitetu „Belo lice“, krajem 2000. godine, kada je otkriven antički rudnik malahita i azurita, kao i manji topioničarski centar. Ova otkrića predstavljaju jedinstven pronalazak na celoj teritoriji vinčanske kulture i iz korena menjaju pogled na arheologiju, jer se do sada smatralo da su civilizacija, kultura i tehnološki napredak nastali na Bliskom istoku“, kaže Šljivar. Zahvaljujući novčanoj pomoći britanskog Istraživačkog saveta, iskopavanja na Belovodama obavljaće se i tokom naredne godine.

Lokalitet

Lokalitet Belovode nalazi se na obali reke Busur, na geološkoj tvorevini nastaloj povlačenjem Panonskog mora. Otkriven je 1954. godine, da bi 40 godina kasnije na njemu počela prva arheološka istraživanja, zajedničkom saradnjom narodnih muzeja iz Beograda i Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari