Na besplatnim dermoskopskim pregledima za vikend kod 25 pacijenata uočena sumnja na melanom 1Foto: Shutterstock/Albina Gavrilovic

Na besplatnim dermoskopskim pregledima organizovanim tokom vikenda na Adi Ciganliji, 47 dermatovenerologa, eksperata u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija zdravstvene zaštite u Srbiji, besplatno je pregledalo mladeže 1.923 građana, a kod 25 pacijenata uočena je sumnja na melanom, saopšteno je danas.

Kod 156 pacijenata uočene su sumnjive promene zbog kojih su upućeni na dalje konsultacije i praćenje.

Za 58 pacijenata zakazana je hirurška intervencija ili su upućeni na hiruško uklanjanje sumnjive promene.

Specijalista dermatovenerologije Vojnomedicinske akademije Željko Mijušković rekao je da je rak kože jedini rak koji se može videti golim okom i ukloniti jednostavnom hiruškom intervencijom.

„S obzirom da se melanom, kao najopasniji rak kože, veoma brzo širi i može imati fatalne posledice, rano otkrivanje faktički spašava život pacijenta. Dermoskopski pregledi su jedan od najefikasnijih načina otkivanja tumora kože u ranom stadijumu i zato je veoma važno da se pacijenti odmah, čim uoče neke promene, jave dermatologu i da redovno obavljaju samopreglede i preglede kože kod dermatovenerologa“, objašnjava Mijušković.

Pregledi su organizovani u okviru društveno odgovorne kampanje za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, koju od 2015.godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Direktorka Eucerin Srbija Biljana Vukićević rekla je da “u Srbiji, prema podacima Instituta Batut, oko 500 ljudi svake godine oboli od melanoma kože“.

„Iskustva lekara pokazuju da se tek petina melanoma u našoj zemlji otkriva u ranom stadijumu.Zato je naš cilj od početka sprovođenja kampanje ‘Pregled za sve’ da različitim aktivnostima učinimo dermoskopske preglede dostupnim svim ljudima u Srbiji“, rekla je Vukićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari