Bečka privredna komora računa sa dobrom zaradom trgovaca tokom dolazećih praznika. Prema nedavno sprovedenoj anketi, Bečlije će za božićne poklone izdvojiti više novca nego prošle godine, zbog čega se ove godine očekuje promet od oko 350 miliona evra. Sprovedena anketa je pokazala da svaki Bečlija planira da daruje sedam poklona, kao i prošle godine. Izdvojena suma za poklone iznosiće 360 evra, 10 evra više nego prethodne godine. Čak 85 odsto Bečlija izrazilo je želju da daruje svoje najmilije. Od svih ispitanika najvelikodušniji su stariji, koji planiraju da potroše oko 400 evra za božićne poklone. Oko 10 odsto Bečlija kupiće božićne poklone za više od 800 evra. Cena jednog poklona u proseku iznosi 52 evra, što je za dva evra više nego prošle godine.


„Koliko se novca troši na poklone zavisi od raspoloženja a manje od sopstvene ekonomske situacije“, tvrdi predsednica Privredne komore, Brigite Jank. Kao i prethodnih i ove godine se računa na zakasnele poklone. Prema istraživanju, 57 ispitanika planira da svoju kupovinu obavi u decembru, dok njih 19 odsto kupuje poklone u novembru.

Ove godine će se opet najviše poklanjati knjige, čak 39 odsto. Na drugom mestu je došlo do promene u poređenju sa prošlom godinom, 32 odsto će pokloniti nešto od garderobe a 21 odsto vrednosni vaučer ili novac. Prošle godine više su se poklanjali vaučeri nego garderoba.

Predpraznički romantični bazari u Beču, inače, otvaraju svoje kapije obično četiri nedelje pred Božić. U to vreme na prostoru čitavog grada, 21 bazar sa 898 štandova raznim čarolijama privlače Bečlije i njihove goste da se prepuste predprazničkom raspoloženju. Najveći božićni bazar u Austriji već je otvoren 13. novembra ispred bečke Gradske skupštine. Kako veliki prozori neogotske skupštine tako i drveće u parku ispred, ukrašeni su sa stilom, tako da ostavljaju zadivljenim i one koji po prirodi nisu romantičari. Tu su i konjske kočije i božićni vozić, kojima se mališani vozaju kroz bazar. Na 150 štandova se služi kuvano vino i božićni kolači ali se na štandovima mogu kupiti i raznovrsni novogodišnji i božićni pokloni.

Kako ovaj najveći tako i ostalih 20 bazara, svaki je na svoj način vredno posetiti. Ispred dvorca Šenbrun posetioce osim romantičnog božićnog bazara očekuje obiman program uz božićne pesme iz Austrije i celog sveta, duhovne pesme i gospel-muziku u izvođenju horova, duvačkih ansambala i muzičkih grupa. U okviru organizovanih poseta dvorcu zainteresovani gosti moćiće da saznaju sve o božićnim običajima Habsburgovaca. Bazar isped dvorca Šenbrun traje od 20. novembra do 26. decembra. Poznavaoci veoma rado posećuju i božićni bazar Špitelberg u bečkom okrugu Nojbau, manje imperijalnog izgleda ali ugnjezden u idilične bidermajer-uličice poznat po kvalitetnim umetničkim rukotvorinama. U čuvenom bečkom muzejskom kvartu božićni bazar smešten je u šest novih ledenih paviljona, gde će se uz miris pečenih badema i šećerne vate služiti božićne poslastice i različite varijacije kuvanog vina sa ukusom borovnice, pomorandže, jabuke i cimeta. Paviljoni su za posetioce otvoreni od 16 do 23 sata. Od poznatih mesta bazari su još otvoreni između Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja na trgu Marije Terezije kao i iza dvorca Belvedere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari