Albanci sa juga Srbije još 2005. godine pokrenuli su zvanični zahtev za otvaranje pograničnog prelaza između sela Miratovac u preševskoj dolini i Lojane na teritoriji Makedonije. Do danas taj problem nije rešen, a bio je, kako potvrđuju albanski izvori Danasa na jugu Srbije, tema nedavnih razgovora sa predsednikom Koordinacionog tela za jug Srbije Zoranom Stankovićem u prisustvu predstavnika OEBS.

Stanković je nedavno izrazio očekivanje da bi ovaj pogranični prelaz između dva sela sa srpske i makedonske strane mogao da bude otvoren najkasnije na proleće naredne godine.

– Osnovni razlog što taj pogranični prelaz nije završen je što na makedonskoj strani nisu još uvek završeni infrastrukturni radovi – naveo je Stanković. U selima Miratovac i Lojane uglavnom žive etnički Albanci, a uspostavljanjem državne granice između Srbije i Makedonije početkom devedesetih godina katastarsko zemljište koje pripada Albancima iz ovog sela u opštini Preševo postalo je deo teritorije susedne države.

– Za obradu naših njiva na kojima uzgajamo duvan, sada moramo da koristimo jedini zvanični granični prelaz sa Makedonijom kod Tabanovca, što je tridesetak kilometara duže, pa imamo velike probleme jer njive ostaju zapuštene, a mi uskraćeni za određeni prihod – kaže Sevdailj Abazi, žitelj Miratovca.

Za sredinu jula zakazan je sastanak albanskih političkih predstavnika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe sa premijerom Ivicom Dačićem, a očekuje se da će jedna od tema biti i otvaranje pograničnog prelaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari