Na Ćuruviju pucano iz blizine 1Foto: FoNet / Andrija Ilić

Pucano je rafalno iz automatskog pištolja škorpion, iz tolike blizine ne može da se promaši, opisao je veštak balističar Milan Kunjadić, u Specijalnom sudu, trenutak ubistva Slavka Ćuruvije, navodeći da je napad došao od pozadi, sa leđa, vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanin.

Pucano je iz jednog oružja, sa daljine do jedan i po metar, zatim sa još veće blizine, na šta ukazuje prisustvo nitratnih čestica, rekao je Kunjadić, navodeći da je pucano sa desne strane žrtve.

Govoreći o tragovima na mestu ubistva, Kunjadić je rekao neke čaure pale na tlo pre tela, koje ih je onda poklopilo.

Pet čaura je nađeno na svega pedeset, šezdeset centimetara od tela, naveo je Kunjadić, koji je rekao da u potpunosti ostaje pri sudskoj medicinsko balističkoj ekspertizi ranije dostavljenoj sudu.

Kunjadić je rekao da Branka Prpa, koja je bila sa Ćuruvijom prilikom ubistva, nije morala da bude pogođena mecima prilikom napada.

Pucano je iz blizine, sa jednog metra ne možete da promašite, konstatovao je Kunjadić.

Veštak medicinske struke Zoran Stanković rekao je da je Prpa zadobila laku povredu od udarca u desni potiljačno slepoočni deo glave, verovatno drškom pištolja ili sličnim predmetom.

Stanković je naveo da je Prpu pregledao 11 decembra 2014. koristeći spise predmeta, uključujući fotodokumentaciju, ali nije mogao i protokole iz bolnice gde je Prpa pregledana posle napada, jer se, u skladu sa zakonom, ne čuvaju duže od deset godina.

Prema rečima Stankovića, u dokumentaciji se vide kaplje krvi za koje smatra da potiču od Prpe jer se vidi, po obliku, da su padale sa visine.

Nalazile su se dalje od tela Ćuruvije, koje je bilo o lokvi krvi, rekao je Stanković.

Govoreći o nastanku povrede Prpe, Stanković je rekao da je mogao naneti isto lice koje je pucalo kao i da je to urađeno zamahom, sa razdaljine od 40 – 60 centimetara.

Tužilaštvo tvrdi da je u Ćuruviju pucao nekadašnji pripadnik Službe državne bezbednosti(DB) Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, a da je Prpu udario drškom pištolja Ratko Romić, takođe nekadašnji pripadnik Službe, nastojeći da je spreči da ih vidi.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović koja brani Romića i nekadašnjeg šefa beogradskog DB Milana Radonjića je zatražila dopunsko veštačenje iz medicinske struke.

Kunjadić nije mogao da odgovorio na neka njena pitanja navodeći da su iz medicinske struke, ali da je taj nalaz radio veštak koji je u međuvremenu preminuo.

Ona nije imala primedbe na sadržaj veštačenja Stankovića ali je rekla da nije pozvana kada je pregledao Prpu čime je, kaže, Tužilaštvo povredilo pravo na odbranu.

Na današem glavnom pretresu, svedočio je Nenad Kokot, koji je radio kao obezbeđenje redakcije, u Svetogorskoj ulici gde je preseljenja posle kažnjavanja Ćuruvije, po tadašnjem Zakonu o informisanju.

On je rekao da nije bio na smeni 11. apirila 1999. kada je Ćuruvija ubijen u haustoru ispred zgrade gde je redakcija, već kući i da je za to čuo od svog brata, takođe neko vreme člana obezbeđenja redakcije.

Koliko se sećam, na dan kada je ubijen Ćuruvija dežurao je momak po imenu Neša, ili Nenad Radović kojeg sud planira da pozove da svedoči u nastavku suđenja, 17 januara iduće godine.

U optužnici se kaže da je Ćuruvija ubijen po nalogu n.n. lica iz najviših strukturi vlasti zbog njegovih javnih kritika.

Prvooptuženi je nekadašnji šef DB Radomir Marković.Svi optuženi su, prilikom iznošenja odrbrane, negirali da su krivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari