– U zborniku radova „Rehabilitacija – uzroci i posledice“, koji je skup naučnih i stručnih radova sa tribine o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića, održane u aprilu ove godine, demistifikuje se priča o Draži, koji navodno insistira na čekanju i koji je prema rečima autora apsolutno sarađivao sa okupatorima, neki su od zaključaka sa promocije ovog zbornika, koju je organizovalo Udruženje antifašista Novog Sada.

– Slika nekoga ko sarađuje sa okupatorom je jasno argumentovana i potkrepljena. On pri tome čini stravična zlodela nad svojim stanovništvom. Sa više aspekata se prišlo izradi zbornika i na jedan hrabar način se govori o temi. Građanska Srbija se sve više povlači u sebe, uplašena od gubitka popularnosti, od osuda. Moramo svi da stanemo ispred građana i da kažemo – da, on je bio fašista, sarađivao je sa okupatorom, bez ikakvih relativizacija i mistifikacija – kazao je za Danas Radivoje Jovović, asistent na Fakultetu za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“ u Novom Sadu.

On je naveo da su mlađe generacije pune protofašističkih elemenata, iako toga nisu ni svesne, kao i da rehabilitacije utiču na porast fašizma, koji se posle 2000. godine vraća na mala vrata.

– Česte su fašističke izjave i dela, koja u našoj zemlji prolaze nekažnjeno. Ako mi kažemo da neko ko je odgovoran za smrt hiljada građana nekadašnje Jugoslavije nije kriv, mi time formiramo jednu novu kulturnu matricu. Na delu je revitalizacija fašizma. Ona odgovara raznim političkim elitama, koje lako manipulišu građanima, čime se uspostavlja neka vrsta, sada već diktature sa demokratskom fasadom. Ovakav okvir formira se kroz obrazovanje, kroz medijske politike, kroz pravni sistem koji ne kažnjava ništa. Mlađe generacije imaju konstantno pojam nacije u ustima, a retko se čuje građanin, što je osnovna klica fašizma. Deca već uče drugačije o Draži Mihailoviću, Nediću… a to je vrlo jasno ideološko usmeravanje – zaključio je Jovović.

Potpredsednik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Sekulović, aktuelnu temu rehabilitacije Milana Nedića vidi kao nastavak pogrešnog puta kojim se krenulo. Tribina koja je održana nekoliko dana pre rehabilitacije Draže Mihailovića, prema njegovim rečima, bila je poslednji pokušaj da se vlasti ukaže da čine nerazuman postupak.

– Mi nastavljamo borbu, i priča o rehabilitaciji Milana Nedića samo je nastavak pogrešnog puta kojim su krenuli. Mislim da tu neće biti kraj već će nastaviti da rehabilituju i najokorelije ratne zločince kao što su Milan Aćimović, Dragi Jovanović, Ljotić i drugi. Zakonom iz 2004. godine četnici su izjednačeni sa partizanima i time je napravljena generalna rehabilitacija čitavog četničkog pokreta i svih saradnika okupatora. Kad je napravljen takav okvir sada se rade samo pojedinačne rehabilitacije. Do sada je rehabilitovano 14 ratnih zločinaca koji su prethodno osuđeni u potpuno legalnom i korektnom pravnom postupku. Politička klasa između dva svetska rata u Srbiji bila je potpuno korumpirana, dovoljno je pročitati Nušića i videti kako su oni to radili i kako su se bogatili. Tako je i Nedić stekao ogromnu imovinu i sada njegovi naslednici žele da im se to vrati – rekao je Sekulović, inače autor dela o pravnoj nekorektnosti rehabilitacije Draže Mihailovića.



Bešlin: Svi kolaboracionisti rehabilitovani

Istoričar Milivoj Bešlin smatra da se rehabilitacijama negira antifašizam, kao najsvetlija stranica istorije, čime se direktno ugrožavaju pozicije u svetu. „Zakon o rehabilitaciji, kakav god da je, predviđa to kao preispitivanje sudskog postupka, kao suđenje sudskom postupku. Znajući da Milan Nedić nije imao sudski postupak, postavlja se pitanje šta žele da rehabilituju. Događa se čista rehabilitacija fašizma ideje i politike Nedića, a to je rasizam, fašizam i antisemitizam – naveo je Bešlin i dodao da je na delu pokušaj prevrednovanja istorije“. On kaže da se to ne zasniva na antifašističkoj tradiciji, već da odgovara nacionalističkoj ideologiji. „Rehabilitovani su svi kolaboracionisti, pa neće biti izuzetka ni u slučaju Milana Nedića. U udžbenicima nema više šta da se menja, u njima je istorija izvrnuta naglavačke. Nedić je prikazivan kao žrtva, dok se o žrtvama njegove politike ne govori. Ta sudska rehabilitacija Nedića uopšte neće ništa promeniti jer je on već rehabilitovan – uvršten je među 100 najistaknutijih Srba, o njemu se igraju predstave, snimaju serije, predstavlja se kao velika žrtva, tako da je on već rehabilitovan“, zaključio je Bešlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari