Tekijskog alasa Savu Dujkića pre par dana nemalo je iznenadio ulov jedne jedinke morune, teške 460 grama i dugačke 48 centimetra koja se našla u njegovoj mreži. Em što je poslednjih godina moruna postala retkost u Đerdapskoj akumulaciji, pošto je ovim morskim ribama izgradnjom dveju dunavskih elektrana presečen migracioni put iz Crnog mora uzvodno Dunavom, em je ova moruna bila obeležena identifikacionom markicom. Ribarskim područjem Đerdap, kome pripada i Tekija, upravlja JP „Nacionalni park Đerdap“ čija je Služba nadzora i u ovom slučaju brzo reagovala.


– Naši su nadzornici bili na licu mesta, fotografisali ovaj nesvakidašnji ulov o kome smo obavestili republičkog inspektora za ribarstvo Vinka Bajkanovića i pratili vraćanje u Dunav neozleđene morune – saznajemo od rukovodioca Službe nadzora JP „NP Đerdap“ Nenada Radakovića.

Potvrda da je u pitanju jedinka morune stigla je sa Biološkog fakulteta u Beogradu od ihtiologa dr Predraga Simonovića koji je u kontaktima sa rumunskim i mađarskim kolegama, a na osnovu podataka sa identifikacione markice, utvrdio da je moruna ulovljena u Tekiji na 960. kilometru Dunava, zajedno sa još 99 primeraka ove vrste puštena u Dunav 19. septembra 2010. godine u Budimpešti. Kako Danas saznaje od dr Simonovića, ulovljeni primerak potiče iz rumunskog mrestilišta Tamadau koje se nalazi 30 kilometara istočno od Bukurešta, a proizveden je prošle godine veštačkim razmnožavanjem divljih odraslih jedinki uhvaćenih na 300. kilometru plovnog puta Dunava, nizvodno od Fetestija. Mlade morune izvezene su u Mađarsku odakle su krenule na put Dunavom nizvodno radi istraživanja mađarskih stručnjaka.

Inače, naredbom o merama za zaštitu i očuvanje ribljeg fonda od prošle godine trajno je zabranjen ulov morune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari