Od 10. decembra prošle godine kada je stupio na snagu novi Pravilnik o dopunskom radu zdravstvenih radnika, dosad je samo jedan lekar iz pirotskog Zdravstvenog centra dobio dozvolu Ministarstva zdravlja da podeli radno vreme i bude angažovan i u državnoj i privatnoj ustanovi, dok još tri lekara čekaju saglasnost ovog ministarstva.

Zahteve za podelu radnog vremena podneli su lekari specijalisti koji su zaposleni u pirotskoj bolnici, a Ministarstvo zdravlja je dosad samo jednom od njih odobrilo da 80 odsto radnog vremena bude angažovan u državnoj ustanovi, a 20 kod privatnika.

Direktor Zdravstvenog centra Pirot dr Radovan Ilić kaže da su početkom godine imali znatno veći broj zahteva lekara „koji su tražili neprimerenu podelu radnog vremena.“

– Popriličan broj lekara, pre svega iz Bolnice, u svojim zahtevima naveo je da želi da se podeli njihovo radno vreme, ali u neprimerenom procentu gde bi 90 odsto radnog vremena bili angažovani u zdravstvenoj ustanovi, a 10 posto kod privatnih osnivača. Ministarstvo nije odgovorilo na takve zahteve, uz sugestiju da je minimalni procenat koji dozvoljavaju za rad u privatnoj praksi petina radnog vremena – kaže dr Ilić.

Ilić navodi da je posle ove sugestije nekoliko lekara obnovilo svoje zahteve koje je stručni savet Zdravstvenog centra prihvatio i prosledio Ministarstvu zdravlja na odobrenje.

– Oni koji su i dalje bili zainteresovani za angažovanje u privatnim ordinacijama obnovili su svoje zahteve za podelu radnog vremena u ovom procentu. Naš stručni savet je zaključio da lekarima treba pružiti šansu da dobiju ovu pogodnost, ali konačnu odluku o tome donosi Ministarstvo zdravlja – naglašava dr Ilić.

Prema novom Pravilniku o podeli radnog vremena zdravstvenih radnika dopunski rad može se organizovati i u okviru državnog sektora, i to do 30 odsto radnog vremena.

– I za ovakvu podelu radnog vremena imali smo nekoliko zahteva naših radnika. Oni su dobili saglasnost Zdravstvenog centra da mogu sklopiti ugovore o dopunskom radu u drugim državnim ustanovama. Zahtevi su se uglavnom odnosili na domove zdravlja u Babušnici i Dimitrovgradu – kaže dr Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari