Ovih dana temperatura vazduha je u padu, povremeno pada kiša, pa su vodostaji pojedinih reka u porastu. Tako je sa Dunavom, Dravom i Savom, dok su Tisa, Drina i Morava u stagnaciji. Dakle, sve je pod kontrolom osim vas ukoliko ovog vikenda ne odete na pecanje. Zato, „mamce“ u ruke, štapove pod miške, pa na vodu. Bistro!


Na Starom Bačkom kanalu, lepo radi bas na popere ili vormove, ali i štuka na kedera i varalice, dok babuška standardno dobro radi na crviće, a deverika na kukuruz ili noklu. I na dunavskim terenima u okolini Novog Sada solidno radi bela riba, a lovi se i smuđ na silikonske varalice, dok na stari kukuruz dolazi sve krupniji šaran, pa je ovih dana sasvim izvesno da se ulovi i poneki kapitalac. Uz to, moguće je uloviti krupniju štuku na leptiraste varalice ili kašike. U Bečkoj se takođe lovio smuđ i šaran koji uzima noklu ili kukuruz, dok se bela riba pecala na glistu ili crviće. I na šlajzu je bilo ulova deverike i babuške, a povremeno se javljala i sitnija štuka na kedera, dok je šaran potpuno prestao da jede. Na Kanalu DTD u okolini Kikinde lovi se šaran na kukuruz, a na tim terenima peca se i deverika i babuška koje uzimaju crvenu glistu ili ružu crvića.

Kod Krčedina, Slankamena, Surduka i Belegiša sve bolje jede šaran, a varaličari i dalje uspešno love bucova (na sitne voblere ili veštačke mušice), ili smuđa koji lepo radi na belog kedera. Na ovim dunavskim terenima som je potpuno stao, ali se sve češće javlja štuka dok sitnija bela riba dobro jede standardne mamce, pre svega kukuruz šećerac, valjak ili crviće.

U okolini Subotice, na kanalu kod Hajdukova, lovi se babuška, bodorka i crvenperka na crvića ili hlebnu ružu. Ova riba se lovila i u plićacima na Ludašu.

Na Staroj Tisi je vodostaj u stagnaciji pa se lovi babuška, bodorka i deverika, a kao mamce bi im trebalo ponuditi crvenu glistu, kuvano žito ili hlebnu ružu. Uz ovu ribu lovljena je i štuka, ali su rezultati ulova bili „mršavi“ bez obzira na upornost varaličara i „kederara“.

Sava je takođe u porastu pa bela riba nešto slabije radi, dok se šaran, bucov, smuđ i štuka sve više kreću u potrazi za hranom, a najbolje je da po ulov odete do Progara, Boljevca i Ostružnice.

Kod Sefkerina, Jabuke, Opova i Pančeva lovi se sitna bela riba i sve bolje šaran, dok je štuka sve češće u potrazi za hranom pa podjednako napada kedera i varalice. Na varalice se dobijao i bucov, dok je smuđ potpuno prestao da jede. I na terenima oko Barande, Sakula i Tomaševca na kukuruz ili noklu lovljeni su šaran i babuka, dok su varaličari imali uspeha u lovu štuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari