Dvadesetdvogodišnji biciklisti Tomas Šanbar, Bertran Žil, Pjer Gijom i Arno Dibre, drugari iz francuskog grada Liona na putu dugom 15.000 kilometara boravili su u Pirotu, a njihovo krajnje odredište su Šangaj u Kini i Tibet. U Pirotu su boravili dva dana i bili gosti poznatog pirotskog bicikliste Branislava Mitića koji je pre tri godine na dva točka povezao Peking i Pirot, prešavši pri tom 9.

Dvadesetdvogodišnji biciklisti Tomas Šanbar, Bertran Žil, Pjer Gijom i Arno Dibre, drugari iz francuskog grada Liona na putu dugom 15.000 kilometara boravili su u Pirotu, a njihovo krajnje odredište su Šangaj u Kini i Tibet. U Pirotu su boravili dva dana i bili gosti poznatog pirotskog bicikliste Branislava Mitića koji je pre tri godine na dva točka povezao Peking i Pirot, prešavši pri tom 9.000 kilometara.
Na ovako dalek i neizvestan put, prepun avantura, krenuli su 9. septembra ove godine, a ovo neobično putešestvije na dva točka treba da traje, kako planiraju, oko deset meseci. Od rodnog Liona do Pirota stigli su za mesec dana.
– U zemlje Dalekog istoka, koje su naše krajnje odredište, planiramo da stignemo krajem juna iduće godine – priča mladi biciklista Bertran Žil.
Ovaj kvartet mladih Francuza upustio se u ovu avanturu sa namerom da upozna mnoge zemlje, narode i njihovu kulturu i običaje.
– Odlučiliu smo da krenemo na ovaj put i otkrijemo svet kakav do sada nismo poznavali, upoznamo interesantne ljude. Krenuli smo biciklima jer je drugim prevoznim sredstvima gotovo nemoguće ostvariti bliži kontakt sa ljudima zemalja kroz koje treba da prođemo – kaže Žil.
Tokom boravka u Pirotu sreli su se, kažu sa mnogo ljudi i upoznali biciklistu Branislava Mitića, koji im je, kao i drugim biciklistima do sada koji su na putu za Bliski i Daleki istok prolazili kroz Pirot, širom otvorio svoju kuću i primio ih kao najdraže goste.
Mitić, kao i uvek dobar domaćin, kaže da je ove francuske momke željne novih avantura, pored tradicionalne dobre pirotske kuhinje, posebno oduševila obična crna turska kafa.
– Rekli su mi da se kod njih najviše piju razne nes kafe, kapućino i slični proizvodi. Ukus crne kafe ih je oduševio jer do sada takav napitak nisu imali prilike da piju u Francuskoj – kaže Mitić, koji je mlade Francuze ispratio do granice sa Bugarskom poželevši im srećan put.
Da krenu na tako dalek put, kažu, imali su podršku svojih roditelja.
– Pored moralne, naši roditelji nas pomažu i novčano. Imamo i sponzore koji nam pomažu da stignemo do krajnjeg cilja – kaže Pjer Gijom, a njegovi drugari dodaju da nijednog trenutka nisu sumnjali u ishod ovog pohoda, jer kako rekoše, oni su mladi i zdravi i veliki prijatelji. To je preduslov da istraju u svojoj nameri i spoje Lion sa Tibetom.
Četvorica mladića na odlasku iz Pirota rekoše da će iz naše zemlje poneti lepe uspomene i rado se sećati boravka u njoj.
– Putujući kroz vašu zemlju, o kojoj pre ovog puta nismo mnogo znali, upoznali smo mnogo ljudi. Oni su prema nama bili veoma srdačni i gostoljubivi. Nudili su nam hranu, prenoćište, zvali nas na piće. Zaista su nas svi oduševili. Posebno naš domaćin u Pirotu Branislav Bane Mitić, u čijoj kući smo bili dva dana. Tu smo se odmorili i nastavljamo put dalje na Istok – kaže Pjer Gijom.
Ova grupa mladića dnevno prelazi od od 80 do 100 kilometara. Pored Francuske, Švajcarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije, oni će do cilja proći kroz Bugarsku, Tursku, Iran, Pakistan, Indiju i Nepal i stići DOTIBETA i Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari