Na Festivalu sportskog filma na Zlatiboru najavljena izgradnja novih sportskih kompleksa 1Foto: Promo

U kulturnom centru na Zlatiboru počeo je XI Međunarodni festival sportskog filma, koji će trajati do subote, 27. avgusta. Organizatori Festivala i čelnici Opštine Čajetina, iskoristili su priliku da najave izgradnju novih sportskih kompleksa na Zlatiboru.

Na festivalu će biti prikazana najznačajnija ostvarenja u oblasti sportskog filma iz Srbije i regiona, ali i autora iz Brazila, Italije, Ukrajine, Švajcarske, SAD, Pakistana, Francuske, Austrije, Kenije, Švedske, Australije i Argentine.

Arsen Đurić, predsednik Organizacionog odbora 11. Međunarodnog festivala i predsednik Skupštine opštine Čajetina je naglasio da je ta opština pre jedne decenije procenila da ovaj festival može istovremeno biti podrška autorima i upotpunjivanje turističke ponude Čajetine i Zlatibora.

„Sledeće godine krećemo sa izgradnjom sportskog kompleksa sa 15 novih terena i sa jednom sportskom halom, a u planu za narednu godinu je i izgradnja golf terena i jednog najmodernijeg autodroma“, najavio je Đurić.

Umetnički direktor festivala, Jovan Marković, je naglasio da se festival unapređuje iz godine u godinu, počevši od selekcije filmskih ostvarenja, preko formiranja međunarodnog žirija do organizacije mnogobrojnih pratećih manifestacija festivala.

Aleksandar Avramović, selektor i urednik programa festivala, je podvukao da je Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru član Svetske organizacije sportskog filma sa sedištem u Milanu, koja je direktno povezana sa Međunarodnim olimpijskog komiteta.

„Prošle godine smo na festivalu u Milanu imali sedam filmova sa Zlatibora, od kojih je većina nagrađena ili pohvaljena“ dodao je Avramović.

Posebna programska celina ovogodišnjeg festivala na Zlatiboru je „Slovenački sportski film danas“, a grad gost će biti slovenačka Rogaška Slatina.

Objavljen je i deo nagrađenih za ovogodišnji festival. Nagradu za životno delo u oblasti sporta dobili su glumac Petar Božović, Aleksandar Kerković, košarkaški trener i profesor DIF-a, kao i proslavljeni sportisti, karatista Ilija Jorga, rukometni golman i trener Zoran Živković i plivač i vaterpolista, Đorđe Perišić.

Povelju heroj sporta i života „Nataša Kovačević“ je dobio paraolimpijac Draženko Mitrović, bacač diska, koplja i kugle.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari