Na FPN-u osnovana Slušaonica poverenja - podrška žrtvama seksualnog nasilja 1Foto: Jovana Stanković

Nekoliko studentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu osnovale su Slušaonicu poverenja- zajednicu koja će pružati podršku žrtvama seksualnog nasilja.

U sklopu svog rada planiraju održavanje radionica, tribina i razgovora kako bi unapredile postojeća pravila i procedure tako da adekvatno štite sve studentkinje i studente, prenosi Vreme.

Emilija Milenković, aktivistkinja i jedna od osnivačica ove zajednice za „Vreme” kaže da je njihova vizija da kada je to potrebno, osnažuju studentkinje i studente da prijavljuju bilo koji vid nasilja, ali i seksualno nasilje.

„Smatramo da će postojanje Slušaonice pomoći žrtvama da lakše dođu do poverenica za ravnopravnost na fakultetu i do svih ostalih institucionalnih mehanizama”, objašnjava Milenković.

Naglašava da će ova grupa podsticati i izmenu postojećeg Pravilnika fakulteta o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, koji trenutno ima propuste.

„Da bi proces prijavljivanja nasilja bio lakši, potebno je izmeniti, pre svega, deo koji se odnosi na rok za prijavu seksualnog naislja. Smatramo da ne treba da postoji nikakav rok do kada se nasilje može prijaviti”, kaže naša sagovornica.

Nema mesta kompromisima

Kako je nedavno pisao CINS, na ovom fakultetu nedavno je podneto još nekoliko novih prijava za seksualno zlostavljanje protiv Slaviše Orlovića.

Nakon ovog saznanja, studentkinje iz Slušaonice poverenja poručile su na Instagramu:

 „Nećemo još jednom dozvoliti da se proces ne završi ili da nešto bude gurnuto pod tepih”, aludirajući na prijavu protiv Orlovića koja je tada ostala nerešena.

Upozorenje pred otkaz prof Orloviću je tada povučeno, a kao razlog navedeno je kompromisno rešenje.

 „Sada zahtevamo njegovo udaljavanje sa profesorske pozicije. Nema mesta kompromisima”, poručile su tada studentkinje.

Izbori za dekana i protest

Nove prijave su podnete manje od mesec dana nakon glasanja za izbor novog dekana.

Tada se vodila polemika da li je Orlović izglasan za dekana, a studenti su organizovali protest ispred fakulteta.

Kasnije se oglasio i sam Orlović, koji je dao ostavku na mesto dekana.

Mnogi, ipak, tvrde, da je za ovu funkciju izglasan protivpravno, s obzirom na to da je 5 od ukupno 27 članova Saveta fakulteta dalo ostavku. Od 27 članova Saveta, za Orlovića je glasalo 13.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari