Predsednik Odbora za ljudska prava u Preševu Beljgzim Kamberi izjavio je juče da su gotovo sve partije koje čine vlast u opštinama Preševo i Bujanovac odlučile da učestvuju na izborima za Nacionalni savet Albanaca (NSA).


Odluku o učešću na izborima za NSA prva je donela Demokratska unija Doline (DUD), čiji je lider Skender Destani i zamenik predsednika opštine Preševo, zatim Demokratska partija Albanaca (DPA), čiji je lider Ragmi Mustafa i predsednik opštine Preševo, kao i Demokratska partija (DP), čiji je lider Nagip Arifi predsednik opštine Bujanovac.

Kamberi je izjavio da ne očekuje da će albanske partije na izborima za NSA izaći sa jedinstvenom izbornom listom, već da će najverovatnije biti najmanje dve izborne liste – jedna koju čine partije iz Preševa i druga na kojoj će biti partije iz Bujanovca. On je ostavio mogućnost da bude i više od dve izborne liste.

– Bilo je predvidljivo da će stranke koje čine lokalne vlasti u Preševu i Bujanovcu ovoga puta učestvovati na izborima za NSA kada se videlo da on ima veliki uticaj u školama i veliki značaj za unutrašnju političku vlast, i da su u tom kontekstu stranke koje su bojkotovale prošle izbore za NSA pogrešile, kazao je Kamberi. On je naveo da očekuje da izbori za NSA budu „više u funkciji

lokalnog interesa političke stranke nego za unapređenje položaja Albanaca u Srbiji koje omogućava zakonodavstvo, iako nije zadovoljavajuće, ali da to što će ovoga puta na izborima učestvovati više političkih stranaka daje veći legitimitet NSA“.

Do sada konačnu odluku o učešću za na izborima nisu doneli Pokret za demokratski progres (PDP), čiji je lider Jonuz Musliu i predsednik Skupštine opštine Bujanovac, Demokratska unija Albanaca, kao ni Partija za demokratsko delovanje. PDD Rize Haljimija je najavila da njeno učešće na izborima za NSA zavisi od Vlade Srbije, odnosno od toga da li će biti udovoljeno njihovom zahtevu da se broj članova NSA vrati na 29, koliko je bilo na prethodnim izborima, umesto 15, koliko je određeno za sadašnje izbore, zbog bojkota popisa 2011. godine, kada je u Srbiji ukupno popisano oko 5.000 Albanaca. 

Raniji izbori

Na prethodnim izborima za NSA učestvovala je samo Partija za demokratsko delovanje (PDD), čiji je lider Riza Haljimi, u koaliciji sa Demokratskom unijom Albanaca (DUA), čiji je lider Rahmi Zuljfiu, dok su sve ostale političke partije koje čine vladajuće koalicije u Preševu i Bujanovcu bojkotovale izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari