Na kakav tretman nailaze osobe bez krova nad glavom? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

„Ja sam čovek bez krova nad glavom i povremeno sam spavao u toj zgradi ispred vrata moje drugarice… Nakon ovog događaja, više nisam išao u tu zgradu“, rekao je tužiocu Miodrag, koga su, kako navodi, pretukli stanar zgrade u kojoj je prespavao i njegov otac. U Urgentnom centru konstatovano je da mu je slomljen jedan lumbalni pršljen, ali se 23. jula on našao na optuženičkoj klupi. Protiv onih koji su ga navodno pretukli, u toku je predistražni postupak.

Miodrag je jedan od najmanje 4.000 ljudi koji u Beogradu nemaju krov nad glavom.

Krajem maja 2023. godine, prespavao je ispred vrata svoje prijateljice u jednoj zgradi u centru grada.

Ispostavilo se, međutim, da je tu „privilegiju“ skupo platio – prema njegovom svedočenju pred Prekršajnim sudom u Beogradu, ujutru ga je napao jedan od stanara zgrade u kojoj je prespavao, kome se potom pridružio i njegov otac.

Prema izveštaju lekara u Urgentnom centru, u koji je N1 imao uvid, Miodrag je tada zadobio telesne povrede, između ostalog i prelom pršljena.

Na optuženičkoj klupi – za sada – našao se, međutim, samo Miodrag, ali ne i njegovi napadači, koji se, prema krivičnoj prijavi, terete za nasilničko ponašanje.

Pred Prekršajnim sudom u Beogradu, Miodrag je saslušan 23. jula u svojstvu okrivljenog, jer je jednog od napadača poprskao biber sprejem – zbog čega se tereti za kršenje Zakona o javnom redu i miru.

„Oko 8 ujutru 29. maja 2023. bio sam sa prijateljem u Ulici Đure Jakšića… I pojavio se S i rekao meni i D: „Ti stani tu, a ti stani tu“. D. je otrčao… a mene je S. zgrabio… bacio me na zemlju… Onda sam izvadio biber sprej i poprskao S… On se bacio celim telom na mene, obojica smo pali i on me je uhvatio … u tzv. „špansku kragnu“ i davio me… Uspeo sam da ustanem i krenuo ka česmi u Knez Mihailovoj kada se pojavio i Z, otac S… Obojica su me udarali… Jedan otvorenim šakama po vratu, a obojica zatvorenim šakama po telu. To je trajalo desetak minuta, prolaznici su govorili da prestanu da me tuku“, ispričao je Miodrag, a piše u zapisniku Prekršajnog suda u Beogradu u koji je N1 imao uvid.

Policijska stanica, pa Urgentni centar

Kada je stigla policija, u stanicu je odveden i Miodrag, a potom je otišao u Urgentni centar.

„Dok sam čekao u stanici, osetio sam velike bolove u kičmi… Uputili su me u Urgentni centar gde mi je dijagnostifikovan prelom četvrtog lumbalnog pršljena, imao sam oguljotinu na kolenu, crvenilo na licu, osećao sam bolove po celom telu… Najjače u lumbalnom delu kičme“, rekao je Miodrag sudiji Prekršajnog suda.

Od 23. jula nije zakazano sledeće ročište u procesu protiv Miodraga.

„Jedini argument njegove odbrane je istina, jer se on nije ponašao drsko i bezobzirno, već je bio fizički napadnut, te je morao da se brani. Očekujemo da sud obustavi postupak nakon što dobije zvanične informacije od Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu ili da nas pisano obavesti o sledećim koracima“, izjavio je za N1 advokat Aleksandar Olenik.

Verbalni sukob ili prebijanje?

S. je policiji ispričao da je Miodragu rekao da ne dolazi više u zgradu u Ulici Đure Jakšića, a potom je došlo do, kako je rekao „verbalnog sukoba“ – pa ga je Miodrag poprskao biber sprejem. Tek onda je, kaže S, Miodraga uhvatio „španskom kragnom“. Otac (Z) ih je samo razdvojio, naveo je S. Kako je Miodrag zadobio povrede, među kojima je, pokazaće se i prelom pršljena – objašnjenja nema.

Prijava prema kojoj bi za napad na Miodraga trebalo da odgovaraju S. i Z, sada je pred Prvim osnovnim javnom tužilaštvom u Beogradu. „Prvo osnovno javno tužilaštvo postupa po ovoj prijavi, pa je je 30. jula 2024. Miodrag saslušan i predata je njegova medicinska dokumentacija o zadobijenim povredama. Očekujemo dalje korake tužilaštva“ , naveo je Olenik.

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1 ili na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari