Narodna kuhinja u Pirotu u kojoj je 700 najugroženijih građana od aprila dobijalo topla jela od 1. avgusta ne radi, a njeni korisnici će na novu porciju moći da računaju od 1. oktobra. Sekretar Crvenog krsta u Pirotu Miroljub Mijić izjavio je da je Komisija za rad Narodne kuhinje donela odluku da se napravi dvomesečna pauza.

– Rad nastavljamo 1. oktobra s istim brojem korisnika koji će topla jela dobijati do sredine decembra – rekao je Mijić, dodajući da dok traje pauza u pripremanju jela korisnici Narodne kuhinje neće, kao ranije, dobijati lanč pakete hrane.

Mijić kaže da je ovakva odluka doneta jer se smatra da je u letnjem periodu lakše i jeftinije doći do hrane nego zimi.

– Zahvaljujući sredstvima od igara na sreću koje su od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobili Opština Pirot i Crveni krst, rad Narodne kuhinje biće finansiran još dva i po meseca. Reč je o tri miliona dinara koji su već uplaćeni na račun Opštine Pirot – rekao je Mijić dodajući bi se bez tog novca rad Narodne kuhinje verovatno potpuno završio.

Na narodnom kazanu u protekla četiri meseca hranilo se 700 najugroženijih Piroćanaca. Za 550 korisnika sredstva su obezbedili Vlada Srbije i Crveni krst Srbije, a za 150 – lokalna samouprava.

– Interesovanje za obroke u Narodnoj kuhinji je veliko i naša je procena u ovom trenutku da bi kuhinja u Pirotu mogla da ima 900, pa čak i 1.000 korisnika. Obratićemo se Crvenom krstu Srbije da se početkom iduće godine, kad krene novi program narodnih kuhinja, taj broj poveća. Ovo povećanje broja korisnika zavisi i od toga koliko će sredstava lokalna samouprava odobriti za pripremu obroka – kaže Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari