Priprema i distribucija toplih obroka za korisnike Narodne kuhinje u Pirotu trebalo bi da počne do kraja sledeće nedelje, najavio je za naš list sekretar pirotskog odbora Crvenog krsta Miroljub Mijić.
Prema njegovim rečima, obroci će se pripremati i distribuirati u restoranu kafane Na eks koja se nalazi na pirotskom Keju.

Priprema i distribucija toplih obroka za korisnike Narodne kuhinje u Pirotu trebalo bi da počne do kraja sledeće nedelje, najavio je za naš list sekretar pirotskog odbora Crvenog krsta Miroljub Mijić.
Prema njegovim rečima, obroci će se pripremati i distribuirati u restoranu kafane Na eks koja se nalazi na pirotskom Keju. Obroke će dobijati 450 korisnika koji će svakodnevno na meniju imati topla jela, a utorkom i četvrtkom obroke s mesom. Svakog drugog dana dobijaće i veknu hleba.
– Sve je spremno za početak rada kuhinje, a jedino se čekaju namirnice koje bi iz Crvenog krsta Srbije trebalo da stignu do 20. februara. Za obroke iz Narodne kuhinje vlada veliko interesovanje. Lista abonenata popunjena je za samo tri dana. I dalje postoji interesovanje, dolaze ljudi pa smo formirali još jednu, takozvanu listu čekanja, tako da ukoliko neko od korisnika odustane ili tri dana neopravdano ne dođe po obrok, umesto njega pozivaćemo ljude sa ove druge liste. Naša procena je da bi, prema trenutnom stanju, oko 700 obroka bilo dovoljno, ali nam je Crveni krst Srbije odredio 450 – kaže Mijić.
Na listi korisnika, koji će dobijati tople obroke, oko 80 posto su osobe koje preko Centra za socijalni rad dobijaju materijalno obezbeđenje porodice, a ostalo su penzioneri sa najnižim penzijama i nezaposlena lica koja su na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja. Stari, bolesni i nepokretni dobijaće obroke na kućnu adresu koje će im svakodnevno donositi vojnici koji civilno služe vojni rok u Crvenom krstu.
– Sva jela će se pripremati po jelovniku i normativima koje nam je dostavio Crveni krst Srbije, a koji se primenjuje poslednjih nekoliko godina. Najbolju ponudu za pripremu obroka ponudila je kafana Na eks, a priprema će koštati devet dinara po obroku dnevno – kaže Mijić.
Narodna kuhinja u ovom gradu radiće do kraja juna. Iz opštinskog budžeta je izdvojeno 1,5 miliona dinara za pripremu obroka i kupovinu mesa. Po završetku rada korisnicima će biti deljeni lanč paketi hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari