Na konkursima Ministarstva informisanja prošli kandidati bez jasnog kriterijuma 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da nisu jasni kriterijumi kojima se vodilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija pri imenovanju članova komisija za devet konkursa koje je raspisalo u oblasti javnog informisanja.

„Analiza koju je Nezavisno uduruženje novinara Srbije uradilo, pokazala je da je većina stručnjaka koji su konkurisali samostalno ili na predlog profesionalnih udruženja slala biografije na više poziva, međutim, nije jasno koji je bio kriterijum prilikom određivanja ko će biti u kojoj komisiji“, Saopštio je NUNS uz ocenu da su neki kandidati sa većim brojem bodova ostali bez mesta u komisiji, dok su drugi sa malim brojem bodova ušli u komisije.

Na poziv Ministarstva za učešće u komisijama prijavilo se ukupno 76 kandidata, od toga 40 samostalno i 36 na predlog profesionalnih udruženja.

Osmoro kandidata poslalo je prijave na svih devet konkursa koje je raspisalo Ministarstvo i svi su prijave podnosili samostalno, četvoro kandidata je bilo prijavljeno na osam konkursa i dvoje na sedam, što se ispostavilo kao dobra taktika jer su svi oni ušli u komisije.

Na pitanja NUNS-a o tome iz ministarstva su odgovorili da su nakon bodovanja svakog kandidata napravljene dve rang liste: jedna za prijave koje su poslala udruženja i druga za kandidate koji su se samostalno prijavljivali, a da je propust u tome što su udruženja .

„Nakon formiranja rang liste utvrđeno je da bi pojedini kandidati, ukoliko bi bili imenovani, učestvovali u radu u tri i više komisija što nije bila intencija prilikom izrade propisa. Smatrali smo da bi imenovanje istih lica u više komisija znatno uticalo na regularnost celokupnog postupka projektnog sufinansiranja i svesno se pribeglo rešenju koje je svrsishodnije u datim okolnostima“, navodi se odgovoru Ministarstva za NUNS.

Da način na koji su se u Ministarstvu odlučili da rasporede konkurente nije bio efikasan, pokazuje činjenica su neki kandidati sa 95 bodova ostali bez mesta u komisiji, dok su drugi, koji su imali mnogo manje bodova primljeni u neku od komisija.

U komisiji na konkursu za unapređenje profesionalnih i etičkih standarda samo jedan član je izabran po predlogu udruženja iako je bilo dvoje prijavljenih kandidata.

Svi kandidati koje su predložila udruženja ComNet, Prouns, Društvo novinara Vojvodine (DNV) i Društvo novinara Niša (DNN) imenovani su u komisije.

Što se tiče ostalih udruženja, UNS je imao sedam kandidata od kojih je petoro prošlo, a NUNS je imao pet, od kojih je dvoje prošlo, objavio je NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari