Rudari Površinskog kopa „Drmno“ ostvaruju planiranu proizvodnju a u aprilu je premašaj otkrivke iznosio čak preko 11 odsto. O tome svedoče i preliminarni rezultati proizvodnje za april ali i kumulativni izveštaj za prva četiri meseca rada u ovoj godini. U aprilu na površinskom kopu „Drmno“ iskopano je ukupno 738.627 tona uglja, što je u skladu sa režimom i potrebama rada termoenergetskih kapaciteta instalisanih u Kostolcu i Drmnu. Tokom proteklog meseca za široku industrijsku i sopstvenu potrošnju izdvojeno je ukupno 11.625 tona uglja.

Opšta ocena je da su rudarski kapaciteti angažovani na iskopavanju uglja radili stabilno i kontinuirano, tako da ni jednog trenutka snabdevanje termokapaciteta nije bilo dovedeno u pitanje. Svakako treba reći i podatak da je na kraju aprila na deponijama termoelektrana bilo ukupno 472.476 tona uglja, što je za pet procenata više od predviđenih količina na kraju ovog perioda.

Inače, za četiri meseca rada na Površinskom kopu iskopano je ukupno 3.149.430 tona uglja, što je nominalno posmatrano za koji procenat manje od planiranih količina za ovaj period, ali u potpunosti u skladu sa potrebama rada termoelektrana koje u suštini i diktiraju proizvodnju uglja na Površinskom kopu „Drmno“. Za protekla četiri meseca za industrijsku, široku i sopstvenu potrošnju izdvojeno je 32.228 tona uglja.

Kada je reč o radu rudarskih sistema na otkrivanju uglja treba reći da su se prognoze i očekivanja rukovodstva kopa „Drmno“ obistinila u pogledu sustizanja zaostatka u proizvodnji otkrivke nastalih tokom zimskih meseci. Naime, u aprilu je rudarskim sistemima za otkrivanje uglja na Površinskom kopu „Drmno“ otkopano ukupno 4.141.542 kubika čvrste mase, što predstavlja prebačaj za 11,3 procenata prema prvim analizama. Upravo ovaj dvocifreni prekoplanski učinak doprineo je i da se nadoknadi zaostatak u proizvodnji oktrivke.

Za četiri meseca rada otkopano je ukupno 13.827.424 kubika čvrste mase, što je na nivou ili nešto malo više od bilansiranih količina za ovaj vremenski period.

U prazničnoj nedelji maja, dok je većina ljudi u Republici slavila prvomajske i uskršnje praznike, rudari Površinskog kopa „Drmno“, u pravom smislu te reči, radili su udarnički i to pre svega na otkrivanju uglja. U prilog izrečenoj konstataciji govori i podatak da je za šest dana rada u maju proizvodnja čvrste mase bila veća za čak 35 procenata u odnosu na bilasirane količine za ovaj period. Kada je reč o proizvodnji uglja tokom majskog praznovanja ona se odvijala u skladu sa realnim potrebama rada termoelektrana i bez problema. U svakom slučaju, barem kada je reč o proizvodnji i učinku rudarskih sistema angažovanih na otkrivanju uglja, rezultati iz prve nedelje maja nagoveštavaju još jedan uspešan proizvodni mesec na kopu „Drmno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari