Na Kosovo danas stiglo 81.900 doza vakcine kompanije Fajzer 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da je večeras na Kosovo stiglo 81.900 doza od 1,2 miliona vakcine protiv korona virusa kompanije Fajzer (Pfizer) koje je Vlada kupila.

„Vakcina je bila i jeste nada za prevazilaženje jeseni i zime koja nas očekuje. Imunizacija je ključna za zaštitu zdravlja naših najmilijih. Leto ćemo pamtiti kao leto masovne vakcinacije na Kosovu. Tako smo ušli u novi ciklus koji će nam otvoriti put za rad, obrazovanje i poboljšanje situacije u mnogim oblastima“, rekao je ministar Vitia.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, od prioritetnih grupa koje su vakcinisane prethodnih nedelja, 15. juna započeta je primena novog plana masovne vakcinacije kojim se proširuju kategorije za vakcinaciju na gradjane sa hroničnim bolestima bez obzira na starost, nastavnike, pripadnike policije i bezbednosnih snaga Kosova koji su direktno uključeni u borbu protiv epidemije.

„Dolaskom prvih doza iz ugovora Ministarstva zdravlja sa kompanijom Fajzer, masovna vakcinacija će se proširiti i na druge kategorije stanovništva dok ne postignemo cilj aktivne imunizacije 60 odsto gradjana do kraja 2021“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je 28. maja da je potpisalo ugovor sa kompanijom Fajzer za kupovinu 1,2 miliona doza vakcina.

Očekuje se da drugi kontingent vakcina stigne sutra.

Do sada je, prema informacijama ministarstva, prvu dozu vakcine primilo 160.410 stanovnika Kosova, a drugu 32.975 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari