Na licu mesta: Na Končulju bez izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta 1Končulj danas, foto: D. P. / Danas

Prvi dan primene sporazuma između Beograda i Prištine u vezi sa slobodom kretanja koji se tiče ličnih karata protekao je bez problema i bez izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta na administrativnom prelazu Končulj. Jedina nelagodnost bila je kolona vozila duga, okvirno, kilometar, za ljude koji su želeli da sa Kosova uđu Srbiju, pa produže dalje do Nemačke, Švajcarske ili Austrije, kako su ovi putnici potvrdili za Danas.

Stižemo na administrativni prelaz, a policijski službenik u teget uniformi ljubazno nas upita „šta radimo“.

„Samo da vas najavim kod vođe smene“, reče nam on, uz napomenu da je trebalo da se mejlom obratimo Policijskoj upravi Vranje, radi dobijanja neophodnog odobrenja za uzimanje zvanične izjave i fotografisanja disklejmera.

Čekajući dozvolu, primećujemo da su na automobilima, često, strane registracije. Kolona vozila koja sa Kosova i Metohije čeka na ulaz u Srbiju je poduža, oko kilometar, po slobodnoj proceni izveštača Danasa.

Nakon desetak minuta, iz „kućice“ na prelazu izlazi, trčećim hodom, isto uniformisano lice i zamoli novinara za lične isprave.

„Novinar, molim za ličnu kartu. Znaš kakva je procedura, propisi su propisi“, obrati nam se, pa opet u „kućicu“ pored puta.

Na licu mesta: Na Končulju bez izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta 2
Foto: D. P. / Danas

Opet čekamo, pa iskoristismo priliku da razgovaramo sa gospodinom koji je, kako bi se rashladio, otvorio vrata automobile dok čeka u koloni. Reče da se zaputio „ka Zapadu“, i dodade da „sezonu“ odlazaka u inostranstvo sa juga Srbije gastarbajteri „zatvaraju“ do 15. septembra, a da se opet vraćaju jula i avgusta iduće godine, retko ko svrati da novogodišnje praznike provede u rodnom kraju.

„Nikakvih problema na prelazu nismo imali, sve je prošlo brzo“, objasni on.

Tada se pojavljuje narečeni policijski službenik koji nas obaveštava da, ipak, „moramo poslati zahtev“, kako za izjavu, tako i za fotografisanje disklejmera.

„Imam i srpska i kosovska dokumenta. Tamo sam pokazao kosovska, ovamo srpska i nije bilo nikakvih problema“, reče stariji čovek kome je, takođe, Srbija usputna stanica.

Na pitanje novinara da li bi mu ulazno-izlazni dokument izdali na srpskom administrativnom prelazu Končulj, da je pokazao kosovsku ličnu kartu, rekao je da „verovatno ne bi zbog sporazuma koji je danas stupio na snagu“.

„Nije mi izdat ulazno-izlazni dokument“, odgovori nam iz kola, otvorivši prozor, mlađi čovek koji je bio u žurbi i nije ni dizao nogu sa gasa.

Za razliku od njega, penzioner iz sela Pasjane kod Gnjilana, koji od 1974. živi u Luksemburgu, imao je vremena da iznese svoje impresije o postignutom dogovoru Beograda i Prištine, pored toga što se prvo požalio na gužvu i dugu kolonu.

„Šta pričate, ljudi? Ja putujem svaki dan, to su gluposti. Kosovska dokumenta u Srbiji važe godinama unazad. Danas te niko ništa ne pita. Druga stvar, šta znači ovo sa tablicama? Čemu lepljenje kad je sve priznato? Lepiš zastavu? Neka puste narod da živi svojim životom“, retorički pita ovaj penzioner.

Prvi dan od postignutog dogovora u vezi sa „slobodnijim kretanjem“ imaoca kosovskih dokumenata na administrativnom prelazu Končulj protekao je mirno, bez senzacija i problema, ali i bez ulazno-izlaznog dokumenta vlasnicima kosovskih ličnih karata koji ulaze u Srbiju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari