Građani Vukovara brojnim komemorativnim svečanostima juče su obeležili stradanje grada u Domovinskom ratu, odnosno dan kada je 1991. slomljen otpor branilaca Vukovara. Dan sećanja na žrtve Vukovara obeležava se u spomen na 18. novembar 1991. godine, kada su, nakon tromesečne opsade grada, bivša JNA i srpske vojne jedinice, koje je hrvatska vlast smatrala paravojnima, slomile odbranu i ušle u grad.

U ovogodišnjem svečanom mimohodu i komemorativnom programu, nazvanom „Vukovar je Lijepa naša, Vukovar je moja Hrvatska“, učestvovali su i predsednik države Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader sa članovima vlade, kao i delegacija Sabora s predsednikom Lukom Bebićem.

Komemoracija je počela u dvorištu vukovarske Opšte bolnice, kroz koju je tokom napada na Vukovar 1991. godine prošlo 3.470 ranjenika, a učesnici su potom u koloni sećanja gradskim ulicama krenuli do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gde su položili vence i zapalili sveće.

Počast poginulima na Memorijalnom groblju odali su i bivši ratni komandanti odbrane grada, predstavnici lokalnih vlasti i udruženja ratnih veterana i stradalih u ratu. Ratni sukobi u Vukovaru počeli su 13. avgusta 1991, a JNA je zauzela grad 18. novembra te godine.

Vukovar je bila prva urbana sredina iz koje su borbom potisnute hrvatske snage. Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila.

U sukobima je razrušeno 90 odsto grada. U opsadi Vukovara učestvovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijalne odbrane i paravojnih snaga, dok su hrvatske snage, prema procenama, najpre brojale 1.800 ljudi, ali su vremenom bitno narasle.

Prema podacima vukovarske Opšte bolnice u borbama u tom gradu poginule su 1.624 osobe, među njima i 12 dece, a ranjeno je 1.219 osoba. Nakon ulaska JNA u logore pod kontrolom srpskih snaga odvedeno je oko 7.000 zarobljenih hrvatskih vojnika i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba. Na popisu nestalih još se vodi 350 osoba s vukovarskog područja.

Parastos poginulim Srbima

Na Srpskom vojničkom groblju u Vukovaru održan je juče parastos za srpske civilne i vojne žrtve rata 1991. Parastos su predvodili vukovarski sveštenici Dušan Markovići Jovan Radivojević, a uz više od stotinu građana, rodbine i prijatelja pokojnih, službi su prisustvovali i predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Zajedničkog veća opština i Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara. Nakon molitve, ispod glavnog krsta na groblju položeni su venci u spomen na poginule. Prema izjavi predsednika Izvršnog odbora SDSS-a Bore Rkmana, iako nema tačnih podataka, smatra se da je tokom 1991. u Vukovaru poginulo oko 1.700 srpskih vojnika i civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari