Na listi viškova i dalje preko 4.000 zaposlenih 1

Novi presek stanja u školama što se tiče tehnoloških viškova biće objavljen danas, a očekuje se da taj broj padne ispod 4.000.

Prema podacima od 5. septembra na listi viškova je 4.085 zaposlenih, a u međuvremenu (od kada su objavljeni prvi podaci) bilo je 489 preuzimanja, odnosno dopunjeno je 170 punih normi. Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže za Danas da se smanjio i broj tehnoloških viškova bez ijednog časa – sa 460 na 427, dok je na listi zaposlenih sa nepunom normom sada 7.120, dok ih je pre desetak dana bilo 7.291.

– Do sada je bilo ukupno 660 preuzimanja, što je solidan rezultat, ali moram da priznam da sam očekivao veću brojku. Ipak ni ovo nije zanemarljivo. Podaci se menjaju, videćemo do kraja nedelje kakva je situacija – kaže Marjanović.

I savetnik ministra prosvete Miloš Blagojević kaže za Danas da je očekivao veći broj preuzimanja, ali ukazuje da se i sistem i škole još uvek uhodavaju. Mnoge škole nisu unele podatke jer čekaju da završe papirologiju u vezi sa preuzimanjima, ističe Blagojević, napominjući da se broj tehnoloških viškova iz dana u dan smanjuje. Na pitanje da li je Ministarstvo prosvete dobilo primedbe da neki prosvetni radnici, iako proglašeni za viškove, nisu uneti u informacioni sistem „Dositej“, kao i da nisu oglašena sva slobodna radna mesta, Blagojević odgovara da sve sporne situacije trenutno rešavaju podgrupe pri školskim upravama.

– Vodimo se principom postupnosti, jer podgrupe najbolje poznaju situaciju na terenu. Prošle nedelje je bilo tehničkih problema da neko greškom nije unet u sistem, ali se sve to ispravlja u hodu. Presek stanja objavljujemo na tri-četiri dana i promene su vidljive na portalu Ministarstva prosvete. Podgrupe pri školskim uprava su održale ili će do kraja nedelje održati sastanke, a sve sporne situacije koje ne budu uspele da reše na kraju će stići do centralne radne grupe. Moguće je da će sastanak centralne radne grupe biti krajem naredne nedelje – kaže Blagojević. Upitan koje školske uprave rade dobro, a koje ne, on kaže da je o tome rano govoriti.

Slobodna radna mesta

Brojka od ukupnog broja slobodnih radnih mesta je u međuvremenu neznatno promenjena, sada ih je u sistemu 26.204. Najveći broj tih mesta su zapravo popunjena, odnosno na njima rade zaposleni na određeno vreme, ali su direktori obavezni da ih oglase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari