Na Mirijevu se planira izgradnja stambeno-poslovnih zgrada, stanari okolnih zgrada strahuju od klizišta 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

U ulici Podmorničara Đorđa Mitrovića u beogradskom naselju Mirijevo IV posečen je i raskrčen veći deo šume na brdu zbog planirane izgradnje stambeno-poslovnih zgrada na površini od 4.000 metara kvadratnih, a stanari okolnih zgrada strahuju da može da bude aktivirano klizište, jer je teren procenjen kao nepovoljan za gradnju.

Nikola Cvetanović iz neformalnog udruženja građana „Mirijevo zeleno i zdravo“ izjavio je danas za FoNet kako bi investitor morao da obezbedi maksimalnu zaštitu budućeg gradilišta i spreči moguće aktiviranje klizišta.

„U planu, u inženjersko-geološkim uslovima stoji da je ovaj teren nepovoljan za gradnju, jer se mogu aktivirati klizišta, a drveće koje je posečeno je svojim korenjem štitilo od potencionalnog aktiviranja klizišta“, rekao je on.

Cvetanović je naglasio da su se Udruženju već javljali zabrinuti stanari iz okolnih zgrada, jer je potporni zid koji drži deo tog brda već jednom pucao.

„Naročito je loše što se dozvoljavaju tako nehumani projekti, mimo proklamovane strategije grada o očuvanju postojećeg zelenila i pošumljavanja Beograda. Ovde se bukvalno seče zdrava šuma i veliko drveće, kako bi se izgradili blokovi bez zelenila i biće izvedeno potpuno betoniranje“, dodao je Cvetanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari