Selidba u Kaunas biće za naše košarkaše jedan vid srećnog leta koji su dobili na „kockarskom talonu“ Simens arene.

Srbija – Turska 68:67 (18:11, 17:16, 21:26, 12:14)

Dvorana: Simens arena. Gledalaca: 2468. Sudije: Lamonika (Italija), Javor (Slovenija), Montilo (Finska).

Srbija: Teodosić 20 (5as), Tepić 12 (8sk), Rašić, Paunić, Bjelica 3, Marković 3, Savanović 14, Kešelj, Krstić 8, Perović 8, Marjanović, Mačvan.

Turska: Akiol, Guler, Preldžić 8, Onan 11, Iljasova 10, Turkmaz, Tunčeri 8, Savaš, Ašik 5, Arslan 6, Kanter 11, Turkuoglu 8.

 

Ono što su Nenad Krstić i saigrači priredili navijačima u drugom poluvremenu odlučujuće utakmice na šampionatu Evrope bilo je razumljivo i podnošljivo samo za one koji su neposredno pred meč obavili detaljan lekarski pregled. Jedna lopta, četiri sekunde pre kraja utakmice delila je izabranike Dušana Ivkovića od „olimpijskog ponora“ i ambisa u kojem bi bili najmanje naredne dve godine. Srećom, Iljasova je iz ne tako nezavidne situacija promašio omogućivši košarkašima Srbije da preko Turske naprave doskok ka četvrtfinalu i da se najzad oslobode uočljivog grča koji je bio njihov najveći rival u nedelju popodne 68:67.

Bolju naplatu duga za ispadanje u polufinalu Svetskog prvenstva u Turskoj prošle godine naši igrači nisu mogli da naprave, ali umesto čistog ceha, na računu je ostao kusur koji bi mogao da bude lako prokockan u nastavku šampionata.

Samo u prvom poluvremenu Srbija je igrala u prepoznatljivom stilu. Teodosić je odlično dirigovao napadom. Lako je u igri dva na dva pronalazio adekvatna rešenja, pri čemu ga je dobro služio i šut za tri poena. Sa druge strane, reprezentativci Turske imali su puno problema u ofanzivnom aspektu igre. Promašili su previše šuteva iz čistih situacija, čime nisu uspeli da kazne očajno branjenje „pik end rola“ srpske selekcije.

Pokušao je selektor Ivković da već u prve dve četvrtine i to prilikom vođstva od 14 razlike (29:15) zonom iskoristi loše šutersko izdanje rivala, ali je pred kraj drugih 10 minuta linija komunikacije između Teodosića i Krstića bila prekinuta, koji pritom nisu imali pomoć od ostalih saigrača.

Turska je u trećoj četvrtini zaigrala sa dvojicom centara čime je dobila dubinu u napadu i čvrstinu u reketu. Uspeli su da ofanzivnim skokom iz drugog napada gotovo anuliraju našu prednost (65:55). Iz neobjašnjivih razloga kretnja srpskih igrača u ofanzivi bila je očajna. Osim uvodne kretnje sve se svodilo na igru dva na dva u kojoj nismo imali rešenja. Jedino je juče solidni Tepić prodorima pokušao da održi saigrače u životu. Turska je sve vreme držala korak, gazila senku reprezentativcima Srbije, kojima ni zona nije pomogla da izoluju protivnički skok. U igri koš za koš „mirisalo je na produžetke“. Naš ključni igrači bili su opterećeni faulovima. Ako se pritom doda i tendeciozno suđenje činilo se da će se naš brod u iznenadnoj buri nasukati na kopno. Srećom, Savanović i Krstić u ofanzivi uspeli su leđnom tehnikom da nadmudre čuvare. Razlika od tri do pet poena činila se podnošljivom minut pred kraj meča, ali je upravo u tim trenucima iskusni Ivković prevideo taktički manevar kolege sa klupe. Iznenadni presing zbunio je Teodosića. Dosuđena „mrtva lopta“ značila je napad za Tursku. Arslan je materijalizovao konfuziju u našoj odbrani, ali je Iljasovova srećom promašio, častivši košarkaše Srbije prolazom među osam i najverovatnije duelom sa Rusijom.

Rašić i dalje rovit

Bek reprezentacije Srbije Aleksandar Rašić nije ulazio u igru u duelu protiv Turske jer i dalje oseća posledice povrede leđa zadobijene u duelu protiv selekcije Litvanije. Za očekivati je da će se on u naredna tri dana oporaviti i staviti na raspolaganje selektoru Ivkoviću.

„Hido, Srbine“

Najbolji igrač reprezentacije Turske Hidajet Turkuoglu dobio je ovacije od navijača Srbije koji su u više navrata tokom meča skandirali „Hido, Srbine“ na šta im je on odgovorio osmehom. Naime, Turkuoglu vodi poreklo iz Sjenice, što nikada nije krio, a poznato je i njegovo prijateljstvo sa Vladom Divcem i Predragom Stojakovićem, kao i respekt prema selektoru Ivkoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari