Ukoliko sud usvoji zahtev porodice Ratka Mladića i proglasi ga mrtvim, porodica bi mogla da dobije oko tri i po miliona dinara sa Mladićevog blokiranog bankovnog računa. Naime, ukoliko se osoba proglasi mrtvom, sledi oslobađanje računa i naslednici mogu da koriste sva sredstva i imovinu koja je bila blokirana.

Miloš Šaljić, advokat porodice Mladić, kaže za Danas da Ratko Mladić ima samo jedan račun, koji je blokiran, a koji je namenski otvoren kako bi se na njega uplaćivala penzija. Prema Šaljićevim rečima, na tom računu bi trebalo da se nalazi oko tri i po miliona dinara.

– To je okvirna cifra i dobija se kada pomnožite njegovu penziju koja iznosi oko 70.000 dinara sa pedeset meseci, koliko je račun blokiran – objašnjava Šaljić. On dodaje da Mladić nije imao drugih sredstava i da motiv porodice da ga proglasi mrtvim nije novac, već uverenje da on više nije među živima.

– Porodica Ratka Mladića godinama trpi pritiske državnih organa i želi da stavi tačku na tu priču – ističe Šaljić.

Prema Zakonu o vanparničnom postupku, preko suda može da se pokrene postupak da se osoba proglasi mrtvom ako o njoj nema pouzdanih podataka najmanje pet godina i ako je starija od 70 godina, a Ratko Mladić ima 68 godina.

– Zakonski osnov za pokretanje zahteva je ispunjen, jer Mladića niko nije video sedam godina, a radi se o teškom bolesniku sa nizom oboljenja, uključujući i moždani udar – ukazuje Šaljić. On dodaje da će zahtev za proglašenjem Mladića umrlim dostaviti sudu „čim iz Republike Srpske stigne izvod iz matične knjige rođenih“, što bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude u narednih nekoliko dana.

– Ukoliko ne bude političkih pritisaka, sud bi veoma brzo nakon podnošenja zahteva mogao Mladića da proglasi mrtvim. Ukoliko bude pritisaka, proces može da se oduži i nekoliko godina – ocenjuje Šaljić. On dodaje da nema ništa protiv toga da državni organi, kako su najavili, nastave potragu za Mladićem ukoliko ga sud proglasi mrtvim, „jer svako treba da radi svoj posao“.

Dušan Ignjatović, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, kaže za Danas da čak i ako sud proglasi Ratka Mladića umrlim, potraga za njim će biti nastavljena, jer se protiv njega vodi krivični postupak u Haškom tribunalu, a ne pred domaćim sudstvom.

– Srbija mora da ispuni svoje obaveze prema Tribunalu i pomalo je naivno da neko misli da će sud u Hagu obustaviti proces protiv Mladića ukoliko se on kod nas proglasi mrtvim – ocenjuje Ignjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari