Na narodnom kazanu u Novom Pazaru 50 odsto dece do 18 godina 1Foto: printscreen/belami

U novopazarskom Crvenom krstu, više od tri decenije, radi narodna kuhinja, u kojoj se pripremaju obroci za najsiromašnije stanovnike ovog grada.

U toj organizaciji svakog radnog dana, oko podneva, slika ista. U dugom redu, stari i mladi, sa dubokim, najčešće plastičnim posudama, i torbama, čekaju da dobiju kuvani obrok za taj dan za sebe i svoju porodicu.

-Kuhinja radi maksimalnim kapacitetom. Hrana se priprema za 1.300 korisnika. Zbog malog prostora, nemamo trpezariju, pa svi uzimaju hranu i nose kući – objašnjava sekretarka Crvenog krsta Ljiljana Kostić i dodaje da onima koji ne mogu da dođu po svoj obrok hranu dostavljaju.

Na spisku korisnika su primaoci socijalne pomoći, penzioneri sa najnižim primanjima, porodice bez finansijskih primanja. Spiskovi su napravljeni u saradnji sa lokalnom samoupravom, Centrom za socijalni rad i udruženjima penzionera.

Kostić naglašava da od ukupnog broja ljudi za koje se obezbeđuju besplatni obroci polovinu čine deca do 18 godina i taj trend postoji poslednjih nekoliko godina.

U toj narodnoj kuhinji svakodnevno se priprema od 650 – 700 kilograma hrane. Prema normativima svaki korisnik dnevno dobija po pola kilograma hrane i po pola vekne hleba. Za dane vikenda dobijaju se paketi konzervirane hrane.

Prema nekim podacima novčanu socijalnu pomoć, u Novom Pazaru, dobija više od tri hiljade ljudi. Od toga skoro 70 odsto dobija po jedan obrok u kuhinji Crvenog krsta.

Neophodne namirnice i finansijska sredstva za funkcionisanje „narodnog kazana“ obezbeđuju Vlada Srbije i gradska uprava.

Kuhinja novopazarskog Crvenog krsta počela je da radi 1992.godine i po tom stažu jedna je od najstarijih u regionu. Na početku u njoj su se pripremali obroci za izbeglice iz ratom zahvaćenih područja u bivšoj Jugoslaviji, a onda su se tu hranili i raseljeni sa Kosova i Metohije.

Poslednjih dvadesetak godina hrana se priprema i distribuira lokalnom siromašnom stanovništvu. Od početnih 30 stiglo se do sadašnjih 1.300 korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari