Na nekadašnjem monitoru "Bodrog" obeleženo 110 godina od početka Prvog svetskog rata 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Danas je na platou ispred rečnog monitora „Sava“, usidrenog kod beogradskog Brankovog mosta, ;obeleženo 110 godina od početka Prvog svetskog rata.

Pomenuti ratni brod, nekadašnjeg imena „Bodrog“, iz Austrougarske Dunavske flotile, prvi je bombardovao Beograd i tako označio početak Velikog rata.“Posle sarajevskog atentata, Austrougarsko carstvo poslalo je ultimatum Kraljevini Srbiji. Zahtevi su oblikovani tako da budu neprihvatljivi, kako bi odbijanje ultimatuma dalo povod za rat. Plan habsburške armije bio je desant na Beograd sa Save i Dunava, koji bi izvela Austrougarska Dunavska flotila, čiju su udarnu pesnicu činili rečni monitori, oklopni ratni brodovi, rekao je Kustos Vojnog muzeja istoričar Bojan Vićentić.

Dužine oko 60 metara, Bodrog je raspolagao moćnim artiljerijskim naoružanjem – dva topa kalibra 120 mm, jedna brodska haubica istog kalibra, dva manja topa kalibra 42 mm i tri mitraljeza. Dva puta bio je potapan, a služio je u četiri vojske.

„Danas je jedan od retkih sačuvanih monitora na svetu i ima neprocenjivu istorijsku vrednost jer je jedan od rečnih ratnih brodova čijom je vatrom otpočeo Prvi svetski rat“, naglasio je Vićentić i dodao da je „Sava“ sada deo Zbirke Vojnog muzeja.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da je ovaj dan ispunjen brojnim simbolikama.

„To je stradanje srpskog naroda i građana Kraljevine Srbije koje je trajalo četiri godine, sa druge strane to je taj niz veličanstvenih pobeda srpskog oružja, srpskog srca i rodoljublja“, istakao je Ristić, pozivajući da se čuva sećanje na te junake i stradalnike.

U okviru obeležavanja ovog istorijskog događaja predstavnici ministarstva odbrane sproveli su i promociju dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem i vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari