Proteklih dana su tezge na pijacama širom Jablaničkog okruga bile prepune, ali će mnoge domaćice ostati bez tradicionalne zimnice zbog – besparice. Paradajz je, na primer, dostigao cenu od 50 do 60 dinara za kilogram, a paprika čak stotinu dinara. To je zaista preskupo za tanak džep mnogih porodica. U sadašnjim prilikama, ohrabruje, međutim, informacija, da će uskoro leskovački ajvar postatiti možda najtraženiji srpski proizvod na tržištu Evropske unije.

Nedavno su Regionalna privredna komora Leskovac, Savez zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga, u saradnji sa Privrednom komorom Siene i stručnim timom kompanije ,,Icaro’’iz Italije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, organizovali predavanje o značaju i postupku sertifikacije ajvara.

Predsednik Privredne komore Siene Vitoro Galgani rekao je da dobijanjem sertifikata za Italiju leskovački specijalitet otvara vrata za tržište Evropske unije. Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Milan Prostran rekao je u Leskovcu da je to prvi zaokruženi projekat u kome se nalaze proizvođači, ali i partneri koji su zainteresovani za dalji plasman proizvoda.

Taj projekat realizovaćese u narednih godinu dana, a njegova praktična realizacija biće deo programa unapređenja proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa geografskimporeklom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari