Na Oplencu obeležena 51. godišnjica smrti kralja Petra II 1Foto: Pres služba/ Kraljevski dvor

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovali su danas parastosu povodom 51. godišnjice smrti Nj.V. Kralja Petra II u Mauzoleju Kraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Svečanom crkvenom obredu prisustvovali su i članovi Udruženja Kraljevina Srbija, koje je pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra, predstavnici Zadužbine Kralja Petra I na Oplencu, i građani Topole koji su došli da se poklone našem pokojnom Kralju.

Nakon bogosluženja prestolonaslednik Aleksandar položio je venac na grob svog pokojnog oca.

„Uvek sam emotivan na ovaj dan. Ova godišnjica je tužna za mene, posebno kada se setim teškog života mog oca, koji nije mogao da bude sa svojim narodom u svojoj voljenoj otadžbini, zbog poznatih događaja u našoj zemlji nakon završetka Drugog svetskog rata. Znam koliko je žudeo da se vrati kući, da diše srpski vazduh, da bude u otadžbini sa svojim zemljacima, kao što su to radili naši preci. Kao dinastija koja je proistekla iz naroda, mi uvek osećamo potrebu da imamo direktnu vezu sa našim narodom i našim poreklom. Teši me što znam da je sada, od 2013. godine, Kralj Petar II konačno našao svoj večni pokoj ovde u Šumadiji, zajedno sa ostalim članovima Kraljevske porodice. Dragi oče, uvek ćeš biti u mojim molitvama i u mom srcu“, rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, a prenosi pres služba Kraljevskog dvora.

Kralj Petar II od Jugoslavije bio je prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Kralj Petar II rođen je u Beogradu 6. septembra 1923. godine, a kršteni kum mu je bio kralj Džordž V. Nakon ubistva svog oca 1934. godine, postao je Kralj Jugoslavije, ali pošto je tada imao 11 godina, formirano je Namesništvo.

Posle prevrata 27. marta 1941. godine, kada je narod Jugoslavije odbacio pakt koji je tadašnja vlada potpisala sa Nemačkom, kralj Petar II je proglašen punoletnim.

Vojska Jugoslavije nije bila spremna da se odupre invaziji nacističke Nemačke koja je usledila i Jugoslavija je okupirana u roku od jedanaest dana. Kralj Petar II je bio primoran da napusti zemlju i pridružio se drugim monarsima i državnicima iz evropskih zemalja pod nemačkom okupacijom u Londonu juna 1941. Tamo je Kralj Petar bio smatran simbolom otpora protiv nacizma i vredno je radio na tome da dobije podršku Saveznika za borbu naroda Jugoslavije protiv okupatorskih snaga.

Posle rata, nedemokratski komunistički režim zabranio je povratak Kraljevskoj porodici u Jugoslaviju, oduzevši im državljanstvo i konfiskovavši celokupnu privatnu imovinu. Kralj Petar II nikada nije abdicirao.

Kralj je poslednje godine života proveo u Americi. Preminuo je 3. novembra 1970. godine u bolnici u Denveru u Koloradu, a sahranjen je u crkvi manastira Svetog Save u Libertvilu u Ilinoisu. Bio je jedini kralj sahranjen u Sjedinjenim Državama.

Kraljevi posmrtni ostaci preneti su u kapelu Kraljevskog Dvora u Beogradu 22. januara 2013. godine, a državna sahrana održana je 26. maja 2013. u Mauzoleju kraljevske porodice u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, gde se Njegovo Veličanstvo pridružio ostalim članovima Kraljevske porodice sahranjenim u Kraljevskom mauzoleju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari