džozef bajden i si đinpingFoto: EPA-EFE/XINHUA/LI XUEREN

U dnevnicima televizija sa nacionalnim pokrivanjem (RTS, Pink, Prva, Happy i B92) i kablovskog kanala N1 najpozitivnije su predstavljeni akteri iz država koje su prema Freedom House listi imali status neslobodnih a to su Kina i Rusija, pokazao je jednoipogodišnji BIRODI monitoring koji je trajao od 1. decembra 2022. do 31. maja ove godine.

Najviše pozitivnog vremena su dobili predsednik Kine, Si Đinping (70.1% pozitivnog vremena) i Kina kao država (61.9% pozitivnog vremena). Na trećem mestu je Vladimir Putin kao predsednik Rusije sa 46% pozitivnog vremena, dok je na četvrtom Rusija kao država sa 29,6% pozitivnog vremena.

Iza Rusije su Sjedinjene Američke Države sa 22,5% pozitivnog vremena, dok je Evropska unija, čiji član Srbija želi da bude, u monitorisanim medijima dobila (tek) 1/6 (15,9%) pozitivnog vremena u odnosu na ukupno vreme kroz koje je bila predstavljena u analiziranim dnevnicima.

Kako BIRODI navodi, Francuska je u vreme monitoringa predstavljena sa 17,9%, a Nemačka 13,2% pozitivnog vremena. I na kraju, NATO je tokom perioda monitoringa u analiziranim dnevnicima predstavljen sa 1,7% pozitivnog vremena, a KFOR sa 7,5% pozitivnog vremena.

„Posmatrano po televizijama vidljivo je da trojac Kina, njen predsednik Si Đinping i Putin kao predsednik Rusije su akteri sa najviše pozitivnog vremena na RTS-u, Pinku i Happy, dok su na televizijama Prva i B92 po procentu pozitivnog vremena vodeći bili Kina kao država i njen predsednik Si Đinping. Valja naglasiti da predsednik Kine za godini ipo dana nije predstavljen ni sekudu negativnog vremena ni na jednoj televiziji sa nacionalim pokrivanjem“, navodi BIRODI u saopštenju.

U slučaju N1 najpozitivniije predstavljen akter je bio predsednik SAD, Džo Bajden sa 49% pozitivnog vremena, dok je na drugom mestu bila Nemačka sa 18,9% pozitivnog vremana, a na trećem SAD sa 13,6% pozitivnog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari