Izbori još nisu raspisani ali to ne utiče na rad na stvaranju predizbornih koalicija kako na republičkom tako i na lokalnom nivou. Stranke, udruženja građana i pojedinci ne sede skrštenih ruku već uveliko se dogovaraju o mađusobnoj saradnji i stvaranju budućih predizbornih koalicija.

U sredu su se sastali čelnici nekolika stranaka i jednog Udruženje građana na prvim prelimarnim dogovorima oko stvaranja buduće koalicije. Po ugledu na „Kukuriku“ koaliciju koja je nastala u jednom restoranu u Hrvatskoj, koja je kasnije ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, čelnici pomenutih stranaka sastali su se u poznatom požarevačkom klubu zvani „Kasper“. Na prvom sastanku bili su predsednik SPO-a u Požarevcu Vojislav Stojičević, predsednik Političkog saveta URS, Slaviša Lazarević, član Graskog odbora LDP-a, Goran Đurić, kao i lider „Pokreta za braničevski okrug“ Zoran Milovanović, koji je vlasnik kluba „Kasper“.

Kako smo saznali prvi sastanak je protekao u međusobnom upoznavanju i usaglašavanju programskih načele, što i nije bio neki problem uzimajući u obzir da su u trenutnoj koaliciji na lokalnoj vlasti URS i SPO, a da su se LDP I SPO ujedinili oko programa zvani „Preokret“. Zaključeno je da, kada bi se ta koalicija formirala, na pedstojećim lokalnim izborima osvojila najmanje 10 odsto glasova. Ova procena utemeljena je na rezultatima prošlih izbora gde su URS I SPO osvojili blizu 6 odsto a LDP blizu 4 odsto, dok je Braničevski pokret na izborima 2004. godine osvojio nešto manje od 3 odsto. Takođe, ocenjeno je da uz dobru kampanju mogli bi da namaknu još neki procenat, što bi ih dovelo na treće mesto osvojenih glasova, odmah iza SNS I DS. Procenjeno je da bi sa tim ostvarenim rezultatom mogli da sa DS-om formiraju parlamentarnu većinu, što bi bila i prirodna koalicija koja bi preuzela odgovornost u vođenju grada u naredne četri godine. Prema našim saznanjima ova moguća koalicija je otvorena za saradnju i sa drugim strankama, udruženjima i istaknutim pojedincima.

Goran Đurić, jedan od lidera požarevačkog LDP-a, nije nam potvrdio niti demantovao naša saznanja, već je samo poručio da je sve moguće.

– Kada su mogli da do dvehiljade i neke godine ljuti neprijtelji DS I SPS formiraju vladajuću koaliciju, zašto se ne bi formirala i ova koalicija koju ste vi pomenuli, koja je je prirodnija od SPS I DS koalicije – zagonetno je odgovorio Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari