Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora odžanih u nedelju u Rumuniji pokazali su da je opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) osvojila 33,5 odsto glasova, dok je Demokratsko-liberalnoj partiji (DLP), koju podržava šef države Trajan Basesku, poverenje dalo 33 odsto glasača. Treće mesto pripalo je Liberalnoj stranci desnog centra, sa osvojenih 18 odsto glasova, a izborni cenzus prešao je i Demokratski savez Mađara u Rumuniji (DSMR), kojeg je podržalo gotovo sedam odsto birača.

Nasuprot tome, ultranacionalistička Velika Rumunija nije uspela da pređe izborni cenzus. Bio je to prvi put da su Rumuni birali poslanike glasanjem za pojedinačnog kandidata, budući da je stari sistem glasanja podrazumevao opredeljivanje za partijske liste kandidata.

Imajući u vidu rezultate izbora, analitičari ocenjuju da nijedna partija neće imati većinu u parlamentu i očekuju teške pregovore za formiranje vladajuće koalicije. Lider socijaldemokrata i bivši šef rumunske diplomatije Mirče Džoana izrazio je uverenje da će novi premijer biti iz redova njegove stranke. „Formiraćemo vladu s našim premijerom. Potrebna nam je snažna vlada da bismo se uhvatili u koštac s ekonomskom krizom“.

Pregovori o formiranju nove vlade zvanično će početi 6. decembra. Rumunski predsednik očekuje da će do ovog datuma dobiti zvanične rezultate izbora i da će za 13. decembar zakazati konstitutivnu sednicu novog parlamentarnog saziva. Toga dana ističe četvorogodišnji mandat sadašnje skupštine. Basesku smatra da će parlament moći da radi normalno posle 20. decembra. Prema njegovim rečima parlamentu će biti potrebno najviše pet dana za organizaciju, da bi mogao da započne razmatranje programa nove vlade. Glavni problemi s kojim će se suočiti novi saziv vlade jesu prevazilaženje zastoja u reformama i zaštita krhke ekonomije od globalnih finansijskih potresa. 

Vojna parada

Više od 10.000 ljudi prisustvovalo je jučerašnjoj vojnoj paradi u u Bukureštu u čast 90-godišnjice države. Predsednik Basesku položio je venac na Trijumfalnu kapiju u prestonici da bi obeležio trenutak kada se severozapadna pokrajina Transilvanija pridružila ostatku Rumunije. Proslava je održana i u gradu Alba Luliji u Transilvaniji. Regija koja je nekada bila deo Austro-Ugarske dodeljena je Rumuniji nakon završetka Prvog svetskog rata. M. E.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari