U prvih deset meseci ove godine broj nezaposlenih u Pirotskom okrugu smanjen je za čak 1.000 lica, mada je i dalje veliki broj onih koji čekaju na zaposlenje. Branimir Jovanović, direktor Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu izjavio je da je prvi put posle nekoliko godina uočen trend pada nezaposlenosti u celom okrugu.

U prvih deset meseci ove godine broj nezaposlenih u Pirotskom okrugu smanjen je za čak 1.000 lica, mada je i dalje veliki broj onih koji čekaju na zaposlenje. Branimir Jovanović, direktor Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu izjavio je da je prvi put posle nekoliko godina uočen trend pada nezaposlenosti u celom okrugu.
– O tome najbolje svedoči podatak da je na početku godine bilo evidentirano 16.500 nezaposlenih na području pirotske, dimitrovgradske, belopalanačke i babušničke opštine, a početkom novembra oko 15.500 nezaposlenih – kaže Jovanović, dodajući da je prema podacima Filijale NSZ u Pirotu od početka godine na tom području na određeno i neodređeno vreme zaposleno 8.516 lica, od kojih 3.679 u prerađivačkoj industriji, 1.640 u trgovini, 663 u građevinarstvu i 518 lica u obrazovanju. Poslodavci su uglavnom tražili stručnu radnu snagu, mada je na evidenciji Nacionalne službe u Pirotu od ukupnog broja nezaposlenih 6.305 ili 40,6 posto nestručnih ili lica sa završenom ili nepotpunom osnovnom školom.
Jovanović kaže da poređenje statističkih podataka i analiza kretanja nezaposlenosti ukazuje na značajan priliv novoprijavljenih posle pokretanja stečajnih postupaka. Uočeni trend pada ukupne nezaposlenosti u Pirotskom okrugu posledica je ne samo rasta tražnje za radnom snagom već i niza aktivnosti Filijale i mera aktivne politike zapošljavanja, među kojima su i savetodavni rad sa nezaposlenima, finansijske podsticajne mere za pokretanje sopstvenog biznisa, program obuke pripravnika, edukacija i izvođene javnih radova. Prema poslednjim podacima Službe na posao u okrugu čeka 15.777 lica, a najveći broj je u pirotskoj opštini – 8.777. U Beloj Palanci na posao čeka 2.730, u Dimitrovgradu 1.008 i u Babušnici 2.262 lica.
Metalostrugar Miloš Panić (26) iz Pirota je sedam godina bez posla. Filijala NSZ u Pirotu će u narednih šest meseci kroz program osposobljavanja volontera za samostalan rad finansirati njegov pripravnički staž. Panić kaže da je konkurisao nebrojeno puta, ali ipak nije primljen. „Godinama sam obijao pragove ove filijale i kod mnogih poslodavaca kucao na vrata, a sada ću konačno doći do posla – kaže Panić.
I Mima Jovanović-Janaćković, profesor književnosti, bila je na evidenciji NSZ dve godine. Radila kao lektor u lokalnom listu, a nedavno je primljena na određeno vreme u Srednjoj stručnoj školi. „Konkurisala sam za upražnjena radna mesta u više škola, a i Nacionalna služba zapošljavanja me, kad god iskrsne neki posao, zove. Tako je bilo i sada, mada zapošljavanje ne zavisi od Nacionalne službe, već od poslodavaca – kaže ona.
Nezaposleni sa jugoistoka Srbije šansu za posao vide i u javnim radovima koje finansira Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Državni sekretar u ovom ministarstvu Vladimir Ilić je nedavno uručio ugovore za osam projekata koji će se finansirati kroz javne radove – po četiri projekta iz Pirota i iz Bele Palanke. Ukupna vrednost je devet miliona dinara, na njihovoj realizaciji biće angažovano 120 lica sa evidencije ove službe. Projekti se odnose na elektronsku obradu podataka matične evidencije, pomoć starim i socijalno ugroženim licima, njihovu socijalnu zaštitu, rekonstrukciju seoskih vodovoda, sanaciju divljih deponija i očuvanje kulturnog nasleđa.
– Javni radovi su pravi primer saradnje Vlade i lokalne samouprave koje najbolje mogu da prepoznaju interes svoje zajednice i da firme, privrednike, nevladine i humanitarne organizacije upute da učestvuje sa projektima i uposle nezaposlene – rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari