U toku 2008. Odboru za ljudska prava u Leskovcu obratio se 1.391 građanin, a pravnu pomoćdobilo je 637 osoba, jer ostali slučajevi nisu iz oblasti ljudskih prava – kaže Dobrosav Nešić, koordinator programa Odbora za ljudska prava u Leskovcu.

Odbor je pravosnažno vratio na posao više od 200 radnika uglavnom u privatizovanim firmama čiji vlasnici nisu poštovali zakone.

Nešić, inače dobitnik Oktobarske nagrade Leskovca za višegodišnji istrajni rad, kaže da je Odbor za ljudska prava dobio šest pravosnažnih presuda na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu i da je ostvario dobru saradnju s lokalnom samoupravom u pružanju pravne pomoći siromašnim građanima.

U toku ove godine za projekat Besplatna pravna pomoćmarginalizovanim i ranjivim grupama, Odbor za ljudska prava iz Leskovcu dobio je međunarodnu nagradu bečke Erste fondacije.

– Za sledeću godinu planiramo povećanje broja od tri na pet pravnika i otvaranje još jedne kancelarije kako bi naše usluge bile dostupnije sve većem broju građana – kaže Dobrosav Nešić.

U Odboru za ljudska prava ukazuju na velike probleme u promeni vlasničke strukture kapitala. U leskovačkoj opštini prodato je 47 preduzeća. U 46 slučajeva sproveden je metod javne aukcije, a samo u jednom, kod Farmaceutsko-hemijskoj industriji Zdravlje, promena je izvršena na tenderu.

Prema podacima Republičke agencije za privatizaciju, kolektivi su na javnoj aukciji prodati za 18.956.000 evra, dok je Zdravlje a.d. dobilo većinskog vlasnika za 3,5 miliona evra, a novi vlasnici su bili obavezni da u osnovna sredstva investiraju više od 26 miliona evra. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, Agencija za privatizaciju raskinula je ugovore kod 11 firmi. Kolektivi koji su dobili većinske vlasnike su uglavnom iz Srbije. Jedino je većinski vlasnik Farmaceutske industrije Zdravlje islandska kompanija, a Nevene i Fabrike plastificiranih limova firme iz Bugarske.

 

 

Laka zarada

Promena vlasničke strukture nije završena u 27 firmi, ali u Veću Samostalnog sindikata Leskovac, ne očekuju povoljne vesti, jer dosadašnja privatizacija, sem retkih izuzetaka, nije bila uspešna.

– U većini kolektiva privatizacija je poslužila pojedincima da dođu do velike zarade, a sa druge strane sigurnost radnika je krajnje problematična – ističe Ivan Jovanović, predsednik Veza samostalnih sindikata šest opštine Jablaničkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari