Preduzeće Energetika, koje toplotnom energijom snabdeva više od 20.000 stanova, ustanova i privrednih objekata u Kragujevcu, zatražilo je od Gradskog veća saglasnost da cenu grejanja poveća za 6,8 odsto. U Energetici kažu da je ovaj zahtev „u skladu sa važećom uredbom Vlade Srbije, koja reguliše ovu materiju“.

– Ukoliko gradska uprava odobri traženo povećanje, nova cena grejanja iznosiće 89,84 dinara po kvadratnom metru, pa će prosečno zaduženje za stan od 50 kvadratnih metara iznositi 4.941 dinar, pojašnjavaju u Energetici, napominjući da je to preduzeće poslednji put cenu grejanja povećalo za 14 odsto, u novembru 2013. godine. Dodaju da prosečno zaduženje za stan od 50 kvadratnih metara, sa obračunatim PDV-om, trenutno iznosi 4.627 dinara, s time što korisnici grejanje plaćaju ne samo tokom grejne sezone, već svih 12 meseci, pa za stan te površine, sada godišnje plaća oko 55.500 dinara.

Kragujevačka „Energetika“, inače, duguje oko 10 milijardi dinara, što je više od vrednosti imovine firme. U tom preduzeću smatraju, međutim, da struktura tih dugovanja nije realna, pošto dugovi, kako tvrde, velikim delom potiču iz vremena dekomponovanja bivše Grupe „Zastava“, koja je, podsetimo, reorganizovana u leto 2001. godine, kada su na Energetiku prenete obaveze svih Zastavinih fabrika prema Elektrodistribuciji i tadašnjem „Energogasu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari