Na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu više mesta nego kandidata 1Foto: Ivan Međedović

Vest koju su preneli pojedini mediji da je na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu ove godine bilo duplo više prijavljenih kandidata od broja brucoša predviđenih za upis, nije tačna.

Na dva studijska programa u junskom upisnom roku prijavljeno je ukupno 147 kandidata, a mesta ima za 230.

Prema konkursu za upis na osnovne akademske studije za školsku 2024/25. godinu, na bogoslovsko-katihetskom programu planiran je upis 90 budžetskih i 45 samofinansirajućih studenata, a na bogoslovsko-pastirskom programu 60 na budžetu i 35 na samofinansiranju.

Kandidati su mogli da se prijave istovremeno na oba programa, otuda podatak da je na svakom po 147, a zbirni podaci objavljeni na sajtu Rektorata Univerziteta u Beogradu pokazuju da je za 230 planiranih mesta konkurisalo 147.

I konačne rang-liste objavljene na sajtu Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta pokazuju istu brojku.

Uz vest o održavanju prijemnog ispita za upis na osnovne akademske studije PBF je objavio da je ove godine zabeležen „značajan porast interesovanja“.

„Ove godine na prijemni ispit konkurisalo je više kandidata nego prethodnih godina. Ovaj trend pokazuje da su društveno-humanističke nauke i dalje na dobrom glasu, uključujući bogoslovlje. Važno je istaći da je veliko interesovanje mladih za bogoslovlje, pored ostalog, odraz njihove želje za dubljim razumevanjem Crkve, duhovnosti, istorije teoloških ideja, kao i formacije suštinskih moralnih vrednosti“, piše na sajtu.

S druge strane, analiza upisa koju je objavio Univerzitet u Beogradu svedoči da je lane na PBF bio planiran upis 230 brucoša, prijavilo se 148, a upisalo 143.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari